יום חמישי, 25 בדצמבר 2008

סיכום שבוע #17

הורים יקרים,

יום א – מפגשון הבוקר: נהננו להוסיף לתערוכת החנוכיות חנוכיות נוספות העשויות מחומרי מיחזור!
דן סיפר לנו שהיום הוא חוגג (תאריכית) יום הולדת שלישי, והביא לצורך החגיגה עם החברים חבילת וופלים! מזל טוב לחמוד!
איתי זלוטניק סיפר לכולם שוב על הולדת אחיו התינוק, ניר, והביא לחוג אירוע משמח זה שוקולד מקופלת לכל חבר.
גיא רוזן הביא ספר מקסים, בשם "הכבש השישה עשר" מאת יהונתן גפן, והיתה זו הזדמנות מצויינת לספר לילדים קצת על האלבום, להזכיר להם שירים מתוכו, וחלק מהילדים אכן הכירו אותם (לצערי לא כולם).
מחר נקרא ונשיר מתוך הספר – וגם נאזין לדיסק!
בחרנו תורני בוקר, ספרנו אחורנית מ- 20, ועסקנו באוריינות שמות הילדים לפי האות האחרונה: הילדים נקראו להדביק את שמם לפי שיר צבע החולצות, כשהשיר היום הורחב, ושרנו גם את האות האמורה שכל ילד הדביק את שמו תחתיה. כך חידדנו שוב ובאופן שמיעתי וויזואלי את שמות האותיות וצורתן.
מפגש הבוקר: התחלנו עם חגיגה סתיוית/חורפית לכבוד רמזי העונה ההפכפכה. הזכרנו שוב את המושגים: "שנה שחונה", "שנת בצורת" - שכמובן כולם מתקשרים למצב היבש של הכנרת.
שרנו את השירים "עננים" + "חבורת עלעלים.
לאחר מכן ספרנו את כל הסביבונים שהילדים הביאו לתערוכת חנוכה בגן, וגילינו שיש לנו מספיק לכולם למשחק קבוצתי. כל ילד בחר לעצמו סביבון, וברקע השמעתי שוב ושוב את השיר המתבקש: "סביבון סוב סוב סוב", והילדים התחילו לסובב ולהנות. השמחה היתה רבה מאוד!
חזרתי והדגשתי את המוטו הקבוע: "מי שמנסה בסוף יצליח", והילדים שמחו לגלות שהם מצליחים!
מידי פעם קראתי לילדים להחליף סביבונים עם חבריהם, והם התנסו בסיבוב סביבונים שונים.
בהמשך קראתי להם לנסות לסובב את הסביבונים על כסאותיהם ולא רק על הרצפה, ובסוף גם על כף ידם הפרושה היטב! היה ממש נהדר! כך במשך כ- 10 דקות או יותר שיחקנו, החלפנו בינינו, התנסנו, ונהננו מאוד!
בתום החוויה הראיתי לילדים את הסביבונים השונים, וראינו איזה סביבון מסתובב הכי טוב, ונזכרנו למה בעצם יש סביבונים מרובעים (המקור היה סביבון מרובע) ולמה יש גם עגולים (הם פשוט מסתובבים טוב יותר ...).
סיימנו בריקוד השיר "סביבון סוב סוב סוב", ויצאנו לחצר לזמן קצר לפני שהגיעה איריס לערוך לילדים חוג מוסיקה בסימן חג החנוכה כמובן!
זמן חצר ויצירה: שיחקנו ...
מפגש הצהרים: הילדים עזרו לי לחלק לכולם את בקבוקוני הגשם, ושרנו בעזרתם שיר סתוי אחד (חילזון), ושיר חנוכה אחד (ימי החנוכה).
עסקנו באוריינות המילה "חנוכה", וכמובן שיחקנו את המשחק האהוב ...

יום ב – מפגשון הבוקר: בבוקר שוחחנו על המסיבה, הילדים סיפרו חוויות מאתמול אחרי הצהרים, ושיחקנו משחק כדור קבוצתי: בהתחלה התמסרתי עם הילדים אחד אחד, ואחר כך היה עליהם למסור האחד לשני במעגל. איזה כיף זה היה! האזנו גם לדיסק עם שירי "הכבש השישה עשר", והכרנו אותם.
מפגש הבוקר: אלי פלפלי הגיע והציג לנו את הספור שאנו אוהבים כל כך: "גברת קרש ומר מערוך". היה מצחיק!
זמן חצר ויצירה: ציירנו ציורי יום הולדת
מפגש הצהרים: חזרה כללית לקראת מסיבת חנוכה + קריאת כמה משיריו של יהונתן גפן + ספור אחד מתוך הקובץ. ושוב תודה לגיא רוזן על היוזמה!


יום ג – מפגשון הבוקר: התחלנו עם שיחה לקראת המסיבה. הילדים מתרגשים – וגם אני, ושוחחנו למה אנו מצפים, מה יקרה, איפה כל אחד ישב ומה נלבש. יהיה פשוט נפלא, וזה המסר שהעברתי להם.
המשכנו עם חוויות שהילדים שמחו מאוד לחלוק איתנו:
עידו סוף סוף חזר מטיול משפחתי ארוך בצפון, וסיפר חוויות שהילדים היו מרותקים אליהן:
על תערוכת הפיראטים http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3117151,00.html
על מוזיאון חיל הים http://www.tour-haifa.co.il/modules/article/view.article.php/c21/76
החלטנו בסוף התיאורים שכולנו ניסע לשם ביחד ... הרעיון עצמו היה מלהיב!
בן סיפר על ההצגה "איה אאוץ' ואווה" שראה אתמול עם גיא בונה. בזכותם קראנו שוב את הספור במפגש הצהרים, ונהננו שוב מספור יפה כל כך מאת רינת פרימו.
שחר הראה לנו סביבון גדול שהכיל בתוכו סביבון קטן.
מעין לוינטל הביא את הספר "בייגלה" מאת מרגרט ריי.
איתי דבי ואוהד סיפרו על ביקורם אתמול בקולנוע, שם צפו בסרט "הפיל שרצה להיות הכי".
וכמובן בחרנו תורני בוקר וספרנו אחורנית מ- 20.
מפגש הבוקר: חזרה כללית ואחרונה לקראת המסיבה מחר!
זמן חצר ויצירה: המשכנו לצייר ציורי יום הולדת.
מפגש הצהרים: סיפרתי לילדים את הספורים מהבוקר: "איה אאוץ' ואווה" מאת רינת פרימו וכן את "בייגלה" מאת מרגרט ריי.
סיימנו בהצגה יפה של כמה ילדים את הספור האהוב שמתאים כל כך לחנוכה: "גברת קרש ומר מערוך". מעין לוינטל היה אמון על הדיפדוף בספר עצמו והראה לילדים את התמונות בשעה שדתיה בן דור עצמה סיפרה את הסיפור בדיסק, וחלק מן הילדים ערכו לכולנו הצגה. היה פשוט מהמם!

יום ד - מפגשון הבוקר: התחלנו עם שיחה לקראת המסיבה היום.
שוחחנו על מזג האויר שהשתנה לטובה, וכל אחד סיפר מחוויותיו הקשורות למזג האויר.
עסקנו באוריינות שמות ילדי הגן לפי האות האחרונה בשם והצליל שלה.
מפגש הבוקר: התחלנו במשחק כדור: בתחילה בישיבה ואחר כך בעמידה. למדנו להשליך כדור על מנת לכוון שהשני יצליח לתפוס אותו, וכמובן להתבונן בכדור כדי להצליח לתופסו.
המשכנו במשחק סביבונים נהדר שלווה בשיר "סביבון סוב סוב סוב".
לאחר מכן במשך של יותר מחצי שעה פשוט עשינו הצגות, ודאגנו שכל הילדים יופיעו בהצגה זו או אחרת:
"באמצע היום הצבע ה...", "איפה גברת זרת?", "גברת קרש ומר מערוך" ושיר ימות השבוע.
זמן חצר ויצירה: היינו בעצם בחדר הגן, כמובן. שיחקנו משחקי קופסא ובנינו מגדלים.
מפגש הצהרים: התחלנו בריקודים: "סובבו", "מטייל אני לבד", "סביבון סוב סוב סוב" ו- "חנוכה חג יפה כל כך".
המשכנו בשיחה נהדרת על הדלקת הנרות בבית, מי מדליק נרות, אילו ברכות מברכים, אילו שירים נוהגים לשיר לאחר הברכה על הנרות ושאר חוויות מחג החנוכה המשפחתי שלכם.

ובערב – מסיבת חנוכה!! מצפים לראותכם!


יום ה – חג אורים שמח!!

יום שבת, 20 בדצמבר 2008

סיכום שבוע #16

הורים יקרים,

יום א – מפגשון הבוקר: וואו: איזה מפגשון עמוס ושמח זה היה: התפעלנו מהיצירתיות של הורים וילדים רבים, שהביאו חנוכיות מחומרי מיחזור, וכמובן צירפנו אותן לתערוכה המושקעת שיש לנו בגן בזכותכם!
ילדים סיפרו חוויות מסוף השבוע, ובייחוד אני רוצה לציין כמה חוויות:
אוריה סיפרה על טיול משפחתי בצפון באגמון החולה http://www.kkl.org.il/KKL/trip_template.aspx?id=17639
במוזיאון הטרקטורים "ג'ון דיר" http://www.jdland.co.il/
ובמוזיאון המרציפן http://www.marzipan-tavor.co.il/
זו היתה הזדמנות נהדרת לחפש את המקומות במפה, ולהכירה טוב יותר!
דן סיפר על טיול בים המלח ובטיפוס המשפחתי להר המצדה!! http://www.trekker.co.il/%D7%9E%D7%A6%D7%93%D7%94/
איתי סספורטס סיפר על ביקורו בבית כנסת, שם נערכה מסיבת חתונה, והוא ציין שהתרשם במיוחד מהסוכריות שהוא וילדים אחרים זרקו על בעלי השמחה.
איזה כיף שהילדים מספרים, אבל אני שבה ופונה אליכם: אנא שילחו את הילדים ביום א עם פתקאות שבהן תרשמו את חוויותיכם המשפחתיות מסוף השבוע, כדי שאוכל לעזור לילדים לספר בצורה מאורגנת וברורה את חוויותיהם, וכמובן תודה למי שעושה זאת!
מפגש הבוקר: חזרה למסיבת חנוכה
זמן חצר ויצירה: הילדים קיבלו דפים ובהם צלליות של סמלי החג, והיה עליהם להתאים את הצללית לסמל המתאים, ולהדביק בהתאמה. מחר נשלים את היצירה בצביעת רקע בגירים. היצירה חשובה לתיאום עין יד בהדבקה מדוייקת בתוך הצללית, וכמובן בהתאמה החושית של הסמל המוחשי ביד לצלליתו על גבי הדף.
מפגש הצהרים: חזרה למסיבת חנוכה

יום ב – מפגשון הבוקר: שוב שמחנו לראות שילדים נוספים הביאו חנוכיות העשויות מחומרי מיחזור שהכינו בבית עם בני המשפחה, והרחבנו את התערוכה היפה והמושקעת! כל הכבוד לכולכם ותודה רבה!
סוף סוף התפננו ללוח השמות, ובדקנו את האות האחרונה בשמנו ובשמות חברנו, והרחבנו את הדעת לגבי הכרת האותיות השונות, שמותיהן, ושמנו לב באופן כללי לאותיות המרכיבות את שמנו.
לאט לאט נכיר כך בצורה עקיפה ומשחקית את כל אותיות הא-ב בשמן ובצורתן.
בחרנו תורני בוקר, ספרנו מ- 20 ל- 1, והכנו את הגן לחזרה למסיבה.
מפגש הבוקר: ערכנו חזרה כללית עליזה מאוד לקראת מסיבת חנוכה. יהיה ממש יפה!
זמן חצר ויצירה: סיימנו להדביק את סמלי החג על גבי הצלליות המתאימות שלהם, ובהמשך השבוע נמשיך ביצירה, ונכין רקע. נכיר בהזדמנות זו את המילה "רקע", ונלמד צורות שונות של רקעים.
מפגש הצהרים: החלטתי להרפות מעט מנושא חג החנוכה, שכן השבוע התחלנו להתכונן בצורה אינטנסיבית יותר לקראת המסיבה, ופשוט עשינו הופעות שאינן קשורות לנושא:
בערך 4 (!!) הצגות של השיר "באמצע היום הצבע ה ..." – אתם מתארים לעצמכם שמספר ההצגות קשור לילדים, שאוהבים מאוד את השיר, ורצו מאוד להציגו שוב ושוב.
לאחר מכן שמחנו להציג שוב את "גברת קרש ומר מערוך", והיה שמח וכיף: הילדים היו מתוקים, וידעו לספר ביחד עם דתיה בן דור בדיסק את הספור, "נכנסו" לדמויות העלילה, והפגינו מימיקה מושלמת ותנועות גוף מרשימות של שחקנים לכל דבר!
סיימנו את המפגש בנחת על השטיח עם ספור שהביא איתי דבי:"קוף היום וקופת הלילה" מאת ג'וליה דונלדסון.

יום ג – מפגשון הבוקר: נהננו שוב לראות ילדים נוספים מביאים חנוכיות העשויות מחומרי מיחזור שהכינו בבית עם בני המשפחה! אני מתפעלת בכל יום מחדש על המעוף שאתם ההורים מפגינים, ועל מידת ההשקעה שלכם. כל הכבוד! התערוכה התרחבה רישמית, וכעת קיימת ב- 2 מקומות בגן. אתם מוזמנת להתרשם!!
אריאל הביא סביבון מרשים מאוד עשוי חימר, שהכינה אמו לתערוכת חנוכה של הגן! כל הכבוד לאמא לילך, ותודה על התוספת המרשימה והמכובדת!!
סיימנו עם אוריינות שמות הילדים, והפעם כל ילד הוזמן (לפי שיר צבעי הבגדים, לבקשת הילדים) לספר לפני כולם מהי האות הראשונה בשמו ומהי האות האחרונה.
מפגש הבוקר: התחלנו עם שיר ימות השבוע, שהיה מוצלח ומוסיקלי מאוד, והמשכנו עם הריקוד האהוב:
"מטייל אני לבד".
לאחר מכן עשינו בגן "מסיבת סתיו", בתקווה לעורר אותו לחזור בצורתו הגשומה יותר, ושרנו שירים אהובים ומוכרים, כגון: "אתמול בצהרים" , "חבורת עלעלים" (ואיזה יער מרקד ושמח יצרו הילדים עם עלי השלכת...), "עננים", ו- "חילזון".
סיימנו עם שירים וריקודים ברוח חג החנוכה, וסוף סוף כאלה שבאמת לא שייכים לרפרטואר המסיבה. רקדנו את "סביבון סוב סוב סוב", ואת "חנוכה חג יפה כל כך".
זמן חצר ויצירה: הילדים התחילו להכין חנוכיות, והיום צבעו את הבסיס של החנוכיה בצבעי אקריל זוהרים.
מפגש הצהרים: התחלנו עם כמה שירים משירי המסיבה, והחזרה הקצרה היתה פשוט מופלאה!
המשכנו עם יצירה קטנה, ששמה דגש על מוטוריקה עדינה ועל זיהוי ספרות: הילדים קיבלו חצי בריסטול ועליו עיגולים. בתוך כל עיגול נרשם מספר מ- 1 ועד 6. הילדים קיבלו במקביל מדבקות עם סמלי החג, והיה עליהם להדביק כל סמל בעיגול עם המספר המתאים, לפי הבקשה בעל פה.
סיימנו עם קריאת ספור מוכר ואהוב שהביא גיא רוזן: "דירה להשכיר" מאת לאה גולדברג.

יום ד - מפגשון הבוקר: התחלנו שוב עם התלהבות מחנוכיות חדשות שהגיעו לגן העשויות מחומרי מיחזור. פשוט תענוג לראות את יצירות המופת שלכם עם הילדים!
שוחחנו על המסיבה הקרבה, וקראנו שוב את הספור המקסים: "על הצבעים ועל הנפלאות שקרו לנרות" מאת רינה שליין. כולנו ניצלנו הזדמנות זו להודות לאוהדי, שהביא את הספר במתנה לגן, כך שנוכל להנות מהספר לעתים קרובות יותר!
בבוקר הגיע גיא, מדריך היוגה, והעביר שיעור מקסים לילדים במקביל לארוחת הבוקר, ולאחרי החוג יצאנו לחצר.
זמן חצר ויצירה: בחצר השלמנו את החצי השני של היצירה שהתחלנו בתחילת השבוע: ביום ראשון הדביקו הילדים את סמלי החג על גבי דף נייר לבן, והיום הכנו רקע צבעוני ליצירה. למדנו את המושג "רקע", והתנסנו בצבע החדש: גיר. ראינו כי הוא רך יותר, שביר יותר, וניתן להשתמש בו בכמה דרכים, ובכולן השתמשנו ביצירה. אתם מוזמנים לראות את הקיר המרשים שהילדים הכינו באמצעות העבודה הזו!!
במקביל התחילו הילדים להכין חנוכיות!
מפגש הצהרים: נכנסנו מוקדם לגן, מייד לחזרה כללית לקראת מסיבת חג החנוכה הקרבה. היה פשוט נהדר!
אכלנו מאוחר יותר, ועוד הספקנו לשבת ביחד למפגש קצר, במהלכו ביקש שחר לערוך את ההצגה של "גברת קרש ומר מערוך", וכמובן עשינו זאת (למה לא?).

יום ה – מפגשון הבוקר: בחרנו תורני בוקר, ספרנו למטה מ- 20 ובחרנו ספרנים לקראת טקס הספריה, שהתנהל לתפארת! הספקנו גם לשוחח על החנוכיות הנוספות שהגיעו לגן.
מפגש הבוקר: התחלנו עם הופעות הילדים לשירי בוקר מוכרים, המשכנו עם שירי סתיו (נו, מתי יחזור הגשם?), וסיימנו ברוח החג – בריקודים שלמדנו: סביבון סוב סוב סוב + חנוכה חג יפה כל כך.
היום החלטתי שלאור הבקשות החוזרות ונשנות של הילדים לפגוש ביוכבד ובחיפי החיפושית, אזמין אותן למפגש, והשמחה היתה פשוט ע נ ק י ת !! מבעלי אני לא מקבלת את כמות החיבוקים והנשיקות שחיפי קיבלה היום מהילדים השמחים לראותה! אם אפשר לנסח זאת כך: התרגשתי בשביל הבובה ... :-)
זמן חצר ויצירה: הילדים המשיכו להכין חנוכיות יפות.
מפגש הצהרים: התחלנו עם חודשי השנה, וניסינו להזכר בשם החודשים, ומה הארועים השונים החלים בהם: החל מחגים וכלה בעונות השנה.
למדנו כללים חשובים בשיחה: כיף גדול לעזור לחבר ב"צרה" (קרי, שמתקשה לענות על שאלה), וגם מאוד מאוד חברי, אבל הבנו שכדאי לאפשר לכל אחד מהחברים לחשוב בכוחות עצמו לפני שהוא מקבל עזרה. ראינו שפעמים רבות זמן החשיבה שנתנו האחד לשני, עזר לנו להזכר ולענות את התשובה הנכונה. כמובן שלאחר זמן המחשבה, במידה והיה צורך, נהנו החברים לעזור האחד לשני.
בדרך כלל בשלב זה של המפגש בימי חמישי אנו קוראים אחד מהספרים שבחרו הילדים לשאול בזמן הספריה, אבל היום קראתי ספר שהביא מעין לוינטל לחלוק עם חבריו:
"הטרקטור בארגז החול" מאת מאיר שלו.



תזכורות והודעות:

** מזל טוב ואיחולים לבבים מכל ילדי וצוות הגן למשפחת זלוטניק על הולדת אחיו התינוק!

** מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו עידו ויעלי.

** מחר גם נחגוג מסיבת יום הולדת לאיתי דבי! מזל טוב לחמוד ולמשפחה!

** מזכירה לכולכם: את מסיבת חג החנוכה בגן נחוג כולנו ביחד ביום ד, ה- 24/12 בשעה 17:00

יום ראשון, 14 בדצמבר 2008

סיכום שבוע #15

הורים יקרים,

יום א – מפגשון הבוקר:
חוויות משבת: מסיבת יום ההולדת של איתי ד. ובן,
סוף שבוע באילת: ביקור במצפה התת-ימי ( http://www.coralworld.com/eilat/ ) ובפארק תמנע
( http://www.trekker.co.il/פארק_×ª×ž× ×¢/ ) (מעין גולדבורט).
חנוכיות: עדן ומיקה היו הראשונות להביא לגן חנוכיות מחומרי מיחזור שהכינו בבית עם בני המשפחה! כל הכבוד!
אריאל הביא לגן חנוכיה בצורת חמסה להנאת כולנו. היא הצטרפה לתערוכה.
ספירה מ- 20 ועד 1.
אוריינות שמות הילדים לפי האות האחרונה בשם: היה קצת קשה, אבל נעזרנו האחד בשני, ולאט לאט זה הצליח. נמשיך בכך לפחות שבועיים.
בחרנו תורני בוקר.
בדקנו את מצב מזג האוויר (סוף-סוף מעונן!!).
מפגש הבוקר: התחלנו עם שיר החילזון באמצעות בקבוקוני הגשם לרגל העננים בשמים. שרנו את שיר ימות השבוע והמשכנו את שאר המפגש באווירת חג החנוכה: שירי חנוכה שכבר מכירים וגם חדשים. השתמשנו באביזרים מגוונים, ונהננו מאוד!
זמן חצר ויצירה: הילדים הדביקו את סמלי חג החנוכה על גבי בריסטול. זהו החלק הראשון ביצירה, והחלק השני יהיה במהלך השבוע בשעת מפגש הצהרים, אז נלמד מהן מסגרות, ונקיף את הסמלים במסגרות מסוגים שונים.
מפגש הצהרים: הצגה ססגונית של כמעט כל ילדי הגן של "גברת קרש ומר מערוך" מאת דתיה בן דור, ושירי חנוכה שמחים.

יום ב – מפגשון הבוקר: שוחחנו על היצירות שנעשה היום בחצר (פירוט בהמשך), וראינו סביבונים שהביאו הדר , עידו ואריאל, והוספנו אותם לתערוכה שלנו.
בחרנו תורני בוקר וספרנו מ- 20 ועד 1, והיום ויתרנו על אוריינות שמות הילדים לטובת ספר מקסים שהביא אוהד:
"על הצבעים ועל הנפלאות שקרו לנרות" מאת רינה שליין. נהננו מאוד לקרוא על הנרות הלבנים שבאישון הלילה החליטו שהם רוצים להיות צבעוניים, ופנו לטבע כדי למצוא בו צבעים. פשוט מקסים!
מפגש הבוקר: לטובת מזג האויר הסתוי שחזר אלינו חילקנו עלי שלכת, ושרנו את "חבורת עלעלים", ולאחר מכן דיקלמנו את "עלה אחד קטן". היתה שמחה גדולה בזמן הזה, ואין ספק שלאחר ה"ההזנחה" האחרונה של שירי הסתיו, הילדים התרגשו לקבל שוב את עלי השלכת.
אז חזרנו לנושא חג החנוכה עם אוריינות השם "חנוכה". כמה ילדים הגיעו וסידרו ביחד ממש יפה את האותיות המרכיבות את המילה, ולאחר שקיבלתי נזיפה מרוני על כך ש"הם מסתדרים לבד", הפסקתי לנסות לעזור, ואכן הם הסתדרו יפה לבד! לא משנה אחר כך כמה ניסיתי לבלבל את האותיות, הילדים ידעו להחזיר את הסדר למילה, מה שמלמד את כולנו שהילדים רואים וקולטים הכל: המילה כתובה דרך קבע על לוח הנושא, והילדים מודעים אליה, ומכירים את סדר האותיות, גם אם איננו מרבים לעסוק בכך.
כמובן שרנו המון שירי חנוכה שמלווים באביזרים ססגוניות, והשמחה היתה רבה!
זמן חצר ויצירה: בזמן החצר הילדים סיימנו להדביק את סימלי החג על גבי הבריסטול (מחר נמשיך את העבודה בזמן מפגש הצהרים), והתחילו עם יצירה חדשה: הילדים קיבלו אחד מסמלי החג, והדביקו עליו פייטים קטנים. עבודה של מוטוריקה עדינה.
מפגש הצהרים: התחלנו כמובן בהצגה של "גברת קרש ומר מערוך", שהיתה פשוט נהדרת, והמשכנו עם כמה שירי חנוכה שלא הספקנו בבוקר.
סיימנו במשחק סביבונים לקול צלילי השיר (איך לא?) "סביבון סוב סוב סוב", ובספור שהביא אורי:
"הלביבה שהתגלגלה" שעיבדה תלמה אליגון-רוז. http://web.macam.ac.il/~livne/lilachelkabets/hanuka/p/p5.doc

יום ג – מפגשון הבוקר: התחלנו עם אוריינות שמות הילדים לפי האות האחרונה בשמם. היום היה ממש טוב. הקפדתי מתחילת השבוע להשאיר את לוח השמות זמין לילדים, כדי שיוכלו להתבונן בו ולהבין את משמעותו, ובעיקר כדי לשחק בו ולהתנסות. לדעתי זה ממש עזר, אני גאה בילדים ושמחה על השגיהם.
היום לא בחרנו תורני בוקר, מאחר והיום זהו היום האחרון של הסבב הנוכחי, והתורנים נקבעו עוד אתמול (אלה שנשארו), וביום חמישי נתחיל סבב תורנים חדש.
נהננו לראות סביבונים נוספים שילדים הביאו להנאת כולנו, והוספנו אותם לתערוכה.
מפגש הבוקר: התחלנו עם הופעות הילדים בשירי בוקר מוכרים.
המשכנו בשירי חנוכה, ולילדים כבר לא היתה סבלנות!
למדנו ריקוד לשיר המוכר : "סביבון סוב סוב סוב", ונזכרנו בשירים שאנו כבר מכירים. השתמשנו באביזרים מגוונים, ובאמת עשינו כיף חיים.
סיימנו את המפגש במשחק סביבונים שמח לצלילי השיר "סביבון סוב סוב סוב".
זמן חצר ויצירה: המשכנו עם היצירה של הדבקת הפייטים על גבי סמלי החג.
מפגש הצהרים: התחלנו כמובן עם ההצגה "גברת קרש ומר מערוך", והמשכנו עם שיחה על מאפייני החג, מאיפה בא השמן (מהזית), כמה נרות סך הכל, מי מדליק את הנרות וכו'.
סיימנו ביצירה קבוצתית מהנה שהמשיכה בעצם את מה שהילדים הכינו מבעוד מועד בתחילת השבוע:
הם הדביקו על גבי בריסטולים את סמלי החג, ולאחר ששוחחנו על המילה "מסגרת", וראינו שני סוגים מרכזיים של מסגרות: עגולה ומרובעת, והבנו שהמילה באה מהמילה "לסגור" – כלומר המסגרת צריכה להיות סגורה כשהיא מקיפה את הסמל – הילדים קיבלו את יצירותיהם, בחרו צבעים, והקיפו בהצלחה רבה את הסמלים שלהם.
שוחחנו גם על כך שסמל עגול עדיף להקיף במסגרת תואמת עגולה, וסמל שנראה רבוע יותר (למשל נר חנוכה) עדיף להקיפו במסגרת מרובעת.
אין ספק שלילדים קל יותר עם המסגרות העגולות, וזה היה בסדר גמור.
העיקר שהטמיעו את המושג "מסגרת" והתנסו בכך.
יום ד – יום חופש
יום ה – מפגשון הבוקר: ספריה + בחירת תורני בוקר + ספירה מ- 20 ועד 1.
מפגש הבוקר: שירי סתיו, הופעות הילדים עם שירי בוקר עליזים, ואוריינות המילה "חנוכה".
המשכנו עם שירי חנוכה עם המון אביזרים.
זמן חצר ויצירה: סיימנו להכין את יצירת סמלי חנוכה המקושטים בפייטים.
מפגש הצהרים: לאחר ארוחת הצהרים לליב כיבדה את הילדים בעוגיות יפות מעשה ידיה לרגל הולדתו של אחיה הקטן, קינן.
התחלנו את המפגש בריקודים: "מטייל אני לבד" + "חנוכה חג יפה כל כך". שמנו דגש על ההתנהלות שלנו במרחב, על הדיוק בתנועות, ועל היכולת לפעול בזוגות ובמעגל.
שרנו עוד שיר חנוכה, וסיימנו כמנהגנו בימי חמישי בקריאת ספור, שנבחר מבין הספרים שהילדים בחרו לקחת עימם הביתה:
"למה רק כבשים" מאת אלינוער קלר.



תזכורות והודעות:

מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו מעיין ואיתי סספורטס.

מחר גם נחגוג מסיבת יום הולדת לאוהד! מזל טוב לחמוד ולמשפחה!

בשני ימי רביעי הבאים (17/12 + 24/12 ) אגיע לגן, ובאותם השבועות לא אקח ימים חופשיים.

מזכירה לכולכם: את מסיבת חג החנוכה בגן נחוג כולנו ביחד ביום ד, ה- 24/12 בשעה 17:00

יום חמישי, 4 בדצמבר 2008

סיכום שבוע #14

הורים יקרים,

יום א – מפגשון הבוקר: התחלנו עם לוח הנושא שהשתנה לנושא חג החנוכה: בדקנו מהם הסמלים שלו, ושוחחנו במיוחד על נרות החג ועל צבעיהם: צהוב, כתום ואדום (לקראת היצירה היום).
המשכנו עם אוריינות שמות הילדים לפי צבעי הבגדים, ואז כמה ילדים סיפרו חוויות מטיולי השבת:
שחר סיפר בהתלהבות מקסימה על טיול ג'יפים שערך עם בני משפחתו וחברים מראש העין לבן שמן, וידע להרחיב מהו ג'יפ.
אמתי ספר על השתתפותו בצעדת רון ארד, ותיאר את הבלונים הכחולים. לבסוף הוא הראה לנו את המדליה שקיבל בתום הצעדה. ילדים נוספים סיפרו שהשתתפו בצעדה.
אוהדי ספר בחיוך רחב על ביקור משפחתו בספארי.
מעין לוינטל הביא לחברים בגן בובות תיאטרון מקסימות ויפות למשחק – ושמח להראותן לכולם.
מפגש הבוקר: התחלנו בהתעמלות בוקר נמרצת, שחיממה אותנו בבוקר מעט קריר זה, וכמובן העלתה את רמת השמחה וההתלהבות.
המשכנו עם שיר ימות השבוע, ולאחריו הוזמנו ילדים לחלק את ימות השבוע להברות.
המשכנו עם שיר המברך את ציפורי השיר בברכת "בוקר טוב", וחזרנו לנושא חג החנוכה:
סיפרתי לילדים בדרמטיות את סיפור המעשה, ושוחחנו מדוע חוגגים 8 ימים את החג, מה ההבדל בין מנורת בית המקדש שבה יהודה המכבי הדליק בעזרת השמן לבין החנוכיה, שוחחנו על כך שבימים ההם לא היו נרות, ולכן היו משתמשים בשמן כדי להדליק את המנורה, וכמובן הזכרנו שוב את צבעי הלהבות.
זמן חצר ויצירה: הילדים הדביקו על גבי דף עליו היה מצוייר נר גדול קימוטי נייר בצבעי הלהבות על גבי הלהבה, ופיסות נייר כסופות על גבי הנר עצמו. בהמשך הם יגזרו את הנר, והוא ייתלה לקישוט הגן.
מפגש הצהרים: שרנו שירי חנוכה, כשאני מקפידה קודם לשיר את השירים, ואחר כך לספר את סיפור המעשה מאחורי כל שיר, לבאר מילים קשות, ובכלל לתת משמעות למילים.
שרנו 3 שירים שהילדים אהבו מהרגע הראשון:
· מי ימלל גבורות ישראל
· ימי החנוכה
· חנוכה חג יפה כל כך
היום רק שרנו את השירים, ומחר "נלביש" עליהם המחשה והצגה עם אביזרים.
סיימנו את המפגש בספור מאת דתיה בן דור : "גברת קרש ומר מערוך". ראשית קראתי להם את הספור מתוך הספר, ולאחר מכן השמעתי להם את הסיפור מתוך דיסק, כשאני מראה את התמונות.
הילדים נהנו מאוד!
הם נשלחו היום הביתה עם דף ועליו דמויות הספור לצביעה וקישוט, כדי שנוכל להמחיז את עלילת הספור בגן.

יום ב – מפגשון הבוקר: אוריינות שמות הילדים: חלק מהזמן לפי צלילי האותיות, חלק על פי מילים שמתחילות באותה האות.
כמובן בדקנו את מצב מזג האויר ובחרנו תורני בוקר.
בזמן ארוחת הבוקר שוחחנו על הסביבון: על 4 צדדיו, על האותיות המופיעות בו ועל משמעותן, על כך שהאותיות שונות מעט בארץ (נס גדול היה פה) ובחו"ל (נס גדול היה שם).
מפגש הבוקר: התחלנו עם שירי סתיו, כדי לנסות ולעודד את הגשם לחזור אלינו, ובהזדמנות זו ראינו שוב על המפה את הכנרת, והילדים ידעו בדייקנות לספר כי הכנרת נמצאת בצפון המדינה.
שוחחנו על "הקו האדום" ועל "הקו השחור" בכנרת, והסברתי שוב מדוע אני חרדה כל כך מידי יום שהגשם טרם הגיע...
אז המשכנו עם חנוכה: סיפרתי שוב בעזרת הילדים את סיפור החג, שוחחנו על הנס ועל משמעותו, על סמלי החג, וכמובן עברנו מייד לשיר משירי החג השמחים.
אלא שהפעם גם המחשנו אותם: השיר "חנוכה חג יפה כל כך" הפך לריקוד מעגל שמח מאוד!! היה כיף לראות איך בכך פעם שקבוצת ילדים אחרת רקדה במרחב, שאר הילדים שישבו במקומותיהם שרו ועשו תנועות שמתאימות לשיר מיוזמתם לגמרי!!
השיר "ימי החנוכה" הומחש בעזרת בקבוקוני גשם, ואפילו מירב ודגנית הצטרפו לשיר.
את השיר "מי ימלל" כל כך אהבנו, שהחלטנו פשוט לשיר אותו ולעשות תנועות מתאימות, ולא להוסיף לו שום דבר מעבר לזה!
זמן חצר ויצירה: המשכנו ליצור את נרות חנוכה בדגש על החומרים ומיקומם ושמירה על סביבת עבודה נקייה.
מפגש הצהרים: מפגש של הופעות ושמחה גדולים:
התחלנו עם השיר-ריקוד האהוב: "מטייל אני לבד", המשכנו עם השיר "אגודל הוא אבא", ולא היה מנוס מלערוך לאחריו הצגה של "איפה גברת זרת" ... היה פשוט מקסים!
כמובן הילדים הופיעו גם במסגרת השיר "באמצע היום הצבע ה...", וסוף סוף עברנו לספור "גברת קרש ומר מערוך", אחרי שילדים שכבר הביאו את הדמויות שקישטו בבית הראו לנו את הדמויות, והסברנו את התפקיד של כל דמות וכלי במטבח. אותם ילדים אפילו המחיזו את הספור בכישרון רב, ואנו מחכים לשאר הילדים שיביאו את יצירותיהם בקרוב.

יום ג – מפגשון הבוקר: התחלנו את הבוקר עם אוריינות שמות הילדים על פי מילים המתחילות באותיות השונות. היה מאתגר וכייפי!
בדקנו כמה ילדים היו חסרים באותו הרגע, ולפי זה חישבנו כמה ילדים בגן.
לוח מזג האויר עודכן לפי המתרחש בחוץ, והילדים היו ערים לכך שטרם ירד גשם, והביעו חשש על גורלה של הכנרת...
בחרנו תורני בוקר ו ... הלכנו לאכול.
לגבי ספירת הבוקר:
מאחר והילדים שולטים היטב בספירה מ- 1 ועד 20, התחלנו היום ללמוד לספור אחורנית: מ- 20 ועד 1!
מפגש הבוקר: התחלנו בהופעות הילדים עם שירי בוקר מוכרים. היה פשוט כיף. הילדים שהסכימו להופיע לא ידעו על פי איזה שיר יופיעו, והתרגשו לקראת השמעת השירים השונים.
לבסוף הכרנו את המילה "חנוכה", בדקנו כמה אותיות במילה, אילו אותיות מרכיבות אותה, וביחד בחרנו דרך לפיה נזכור את האותיות במילה.
מייד אחר כך פנינו להופעות שירי חנוכה: הילדים כבר מכירים את השירים שהכרנו ביומיים האחרונים, והתלהבו לרקוד, להרעיש בבקבוקונים ולהנות משלל האביזרים שאמורים להמחיש את ססגוניותו של החג, והכיף שהוא מביא איתו. במקביל להכרת השירים, למידת מושגי החג, הכרת המאפיינים ובאופן כללי הנאה מכל מה שיש לחג להציע לנו – אנו מתכוננים גם למסיבת חג החנוכה, וזו הזדמנות נהדרת להזכיר לכם לסמן כמה קווים מתחת לתאריך המסיבה:
24/12 בשעה 17:00 בגננו!!
בהמשך הילדים שהביאו את דמויות הספור "גברת קרש ומר מערוך" מאת דתיה בן דור הכינו את יצירותיהם כפי שלמדנו, וההצגה במקביל לסיפור התחילה! היה כיף לראות ילדים עוזרים אחד לשני, נהנים להציג ולהופיע, ובעיקר צוחקים מהעלילה המתוקה של הספור! באמת כיף גדול היה לנו!
סיימנו עם סביבון מקסים ויפה שהביאה מעין גולדבורט, שעמד בקריטריונים שלמדנו אתמול:
סביבון מרובע עם 4 צדדים ואותיות נ ג ה פ עליו. שיחקנו ביחד, בחרנו אותיות – כל אחד בחר באות אחרת, וילדים שונים באו לסובב את הסביבון ולראות על איזו אות נפל הסביבון. כל כך נהננו, שלא שמנו לב שהמפגש התארך ליותר משעה (!!), ולבסוף הייתי צריכה לשכנע את הילדים לצאת החוצה לחצר להנות בחוץ מהאויר הנעים.
זמן חצר ויצירה: הילדים סיימו את יצירת הנר, וגזרו את הנר כדי שנתלה אותו לקישוט הגן.
מפגש הצהרים: התחלנו עם הריקוד : "סובבו", והמשכנו עם שירי חנוכה יפים. אפילו דגנית ומירב הצטרפו להופעות החגיגיות של חנוכה, והשמחה היתה רבה.
סיימנו את המפגש ביצירה ששמה דגש על המוטוריקה העדינה ברוח החג:
כל ילד קיבל דף ועליו מצויירת חנוכייה בעיגולים, והיה צריך להדביק בתוכם מדבקות עגולות. כמובן הדגש היה הדיוק בהדבקת המדבקות בתוך העיגולים. הילדים התאמצו מאוד, הצליחו יפה, וחלקם עוד המשיכו אחרי ששאר הילדים הלכו לישון צהרים.

יום ד – יום חופש
יום ה – מפגשון הבוקר: התחלנו את הבוקר בספירה מ- 20 ועד 1, והילדים היו נרגשים לאתגר. ההתחלה לא קלה כמובן, אבל לאט לאט כולם יצליחו. לא בוער לנו שום דבר.
בחרנו תורני בוקר, בדקנו את מצב מזג האויר, ומייד פנינו לעסוק בספריה:
בחרנו ספרנים: לליב, אמתי, איתי סספורטס וגיא רוזן. עוזר ספרן היה שחר.
בתום החלפת הספרים, שבמהלכה שוב שמנו דגש על עזרה הדדית ועל השמירה על כללי הספריה, עברנו ללוח השמות, והילדים באו להדביק את שמם לאחר שקראתי בשם האותיות שמתחילות את שמם, והילדים מצידם קראו מילים שמתחילות באותה האות. זה היה באמת יפה לראות כמה יפה הם מפנימים את הצליל של האותיות, ומזהים מילים שמתחילות באותה האות. נסו אתם בבית!!
החלטנו שמהשבוע הבא התחיל לשים לב לאות האחרונה שבשמות שלנו – במקום לאות הראשונה שמתחילה אותם.
מפגש הבוקר: התחלנו עם שירי מפגש עליזים, שאת חלקם הילדים הציגו בעצמם.
המשכנו עם שירי חנוכה: חלקם היו אלה שלמדנו והמחזנו מתחילת השבוע, ואחרים היו חדשים שהכרנו ושרנו היום. כמובן שמנו דגש על מילות השיר – משמעותן, והצגנו גם אותם.
זמן חצר ויצירה: פשוט שיחקנו ...
מפגש הצהרים: נכנסנו למפגש עם דמויות ההצגה "גברת קרש ומר מערוך", ומייד התחלנו עם ההצגה: ראשית עם הדיסק שמשמיע את עלילת הספור מפיה של דַתְיָה בֶּן דור עצמה (הילדים כבר מדקלמים את הספור בע"פ, והיו קול שני לדתיה...), ובפעם השניה (הם ממש התעקשו) קראתי אני את הספור והראיתי להם מהספר את התמונות.
סיימנו בבחירה של אחד הספרים שהילדים שאלו היום בספריה, והיום נבחר ספרו של נעם:
"גֻלָה גִלְגוּלָה" מאת ליאורה בן יצחק.

תזכורות והודעות:
מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו עומר והדר.

מחר גם נחגוג מסיבת יום הולדת לגיא בונה! מזל טוב לחמוד ולמשפחה!

כל מי שיכול שישלח עם ילדו לגן סביבון עם 4 צדדים + כיתוב האותיות נ ג ה פ !!

מזכירה לכולכם: את מסיבת חג החנוכה בגן נחוג כולנו ביחד ביום ד, ה- 24/12 בשעה 17:00

יום חמישי, 27 בנובמבר 2008

סיכום שבוע #13

הורים יקרים,
הדגש השבוע יהיה אצבעות, ונלמד את שמות אצבעות כף היד.
נכיר במקביל את הספור "איפה גברת זרת" מאת שולה מודן, ונערוך על פיו הצגה עם בובות האצבע.
נשיר שירים ברוח הנושא: "אגודל הוא אבא", "אצבעות לי 10 יש", ונדקלם את "כף היד שלי היא סתיו".

יום א – מפגשון הבוקר: סיפרתי לילדים שהשבוע נעסוק בהכרת אצבעות הידיים, והם התלהבו לראות את הספר שחלקם הכיר: "איפה גברת זרת".
כמובן התחלנו עם אוריינות שמות הילדים תוך זיהוי האות הראשונה בשם באמצעות צלילהּ.
במהלך אוריינות השמות אני מקפידה לבדוק מידי יום כמה ילדים הגיעו ובמקביל כמה חסרים. בעזרת האצבעות אני מראה להם כיצד נחשב זאת, וכיף גדול לראות את הילדים מתמודדים עם האתגר, ולאט לאט גם מצליחים.
המשכנו עם בחירת תורני הבוקר (שלוותה בספירה עד 20), ובבדיקת מצב מזג האויר.
הילדים סיפרו גם חוויות ממסיבת יום הולדתה של אוריה בשבת!
מפגש הבוקר: התחלנו עם התמסרות בכדור.
בהמשך שרנו שירי בוקר, ואז עשינו הצגה שלמה שאנו עושים מידי פעם, ושהילדים ממש אוהבים:
אנו מדמים את הלילה, הילדים "שוכבים לישון" על הרצפה, ואני מתארת את השמים והמאורות שבהם, את השקט שברחובות, ואז כשהשמש "זורחת", אנו "מתעוררים", ומדמים שטיפת פנים, צחצוח שיניים, לבישת בגדים והסתרקות טרם היציאה אל הגן.
המשכנו עם הכרת האצבעות בשמן, שרנו שירי אצבעות וקראתי לילדים את הספר "איפה גברת זרת".
מייד אחר כך נתתי לילדים להציג את הספור, והיתה זו הצלחה גדולה!
בהזדמנות זו עליהם להניח את בובות האצבע על גבי האצבע המתאימה לתפקיד, וגם זה מתרגל אצלם את הכרת האצבעות.
סיימנו עם הריקוד החדש "סובבו".
זמן חצר ויצירה: הכנו ציורי יום הולדת לכבוד רוני, שתחגוג ביום שישי יום הולדת 4!
מפגש הצהרים: התחלנו עם שירי אצבעות, המשכנו בשיר "חבורת עלעלים" בליוו עלי שלכת, שכמה ילדים עזרו לי לחלק לחברים, וסיימנו במשחק כייפי ואורייני עם המילה "סתיו".
בקיצור – יום מקסים!

יום ב – מפגשון הבוקר: אוריינות שמות הילדים לפי צלילי האותיות, בחירת תורני בוקר + ספירה עד 20, בדיקת מזג האויר.
מפגש הבוקר: התחלנו עם השיר – ריקוד : "מטייל אני לבד", והמשכנו עם שיר ימות השבוע.
אז עשינו הפסקה, וערכנו מסיבת יום הולדת מקוצרת למירבי! גם ילדי קבוצת הצעירים הצטרפו לחגיגה, והשמחה היתה רבה! כל הכבוד לילדים שזכרו לצייר למירבי ציורי יום הולדת!
היה שמח וגם כיף!
המשכנו עם שירי בוקר, ואז עברנו מייד לנושא השבוע: אצבעות: שרנו, דיקלמנו, והכרנו לוח אצבעות חדש וצבעוני שהכנתי לילדים, כדי להמחיש להם את נושא האצבעות בעזרת צבעים:
תוכלו לראותו על גבי לוח השמות (מצידו השני). כל אצבע קיבלה צבע, אותו הילדים כבר מכירים, ומעל לכל אצבע נרשם שמה (כשהקפדתי לצייר מסגרת באותו הצבע של האצבע לצורך זיהוי). הילדים הוזמנו לשחק עם הלוח.
בהתחלה ההתאמה של האצבעות יהיה לפי הצבעים, אולם לאט לאט, בעיקר בקרב הגדולים יותר שמבין הילדים, הם יזהו את שמות האצבעות.
שיחקנו קצת במשחק, וכמובן ערכנו הצגה על פי הספר "איפה גברת זרת".
זמן חצר ויצירה: היום ציירו הילדים על גבי דף את שתי כפות ידיהם. מי שהיה זקוק לעזרה בציור כפות הידיים – כמובן קיבל, אך השתדלתי שהילדים יציירו לבדם.
לאחר מכן עברנו על שמות האצבעות, ועל הילדים היה להדביק מדבקה בצבע שקבענו לכל אצבע.
למשל: מדבקה אדומה על האגודל, מדבקה צהובה על האצבע וכו'.
תרגלנו המון מוטוריקה עדינה וכמובן את זיהוי שמות האצבעות.
מפגש הצהרים: התחלנו עם שירי סתיו, הצגנו עם בקבוקוני הגשם ועלי השלכת, החזרנו את האביזרים לפי שיר צבעי הבגדים, וישבנו להאזין לספור שהביא איתי סספורטס:
"הלויתן והשבלול" מאת ג'וליה דונלדסון. ציינתי כי הסופרת באה מאנגליה.

יום הולדת שמח למירב, שחוגגת היום 28 שנים!

יום ג – מפגשון הבוקר: התחלנו עם אוריינות שמות הילדים, והפעם אמרתי מילה שמתחילה באחת מהאותיות, והילדים היו צריכים להבין באיזו אות מתחילה המילה, ולפי זה הילדים ששמם מתחיל באות זו היו צריכים להדביק את שמם על הלוח.
למשל: גלידה – מתחילה באות ג, ולכן גיא היה צריך לקום ולהדביק.
היה מאתגר, הילדים שמחו לקראת האתגר, ועזרו רבות האחד לשני. מקסים! פשוט מקסים!
בדקנו כמה ילדים חסרו לנו היום בגן, וחישבנו כמה ילדים הגיעו.
מפגש הבוקר: התחלנו עם שירי סתיו, בתקווה שהוא יחזור אלינו, והמשכנו עם שירי האצבעות. קראתי לכמה ילדים לסדר את לוח האצבעות, ובדקנו אם אנו זוכרים את שמות האצבעות.
ערכנו הצגה עפ"י הספור "איפה גברת זרת", ואין ספק שהילדים חיכו לכך כל המפגש, והיה באמת נהדר!
סיימנו בהתעמלות נמרצת ישובים על הכסא, עומדים על הכסא וגם יושבים על הרצפה. ממש נהנינו לחלץ את עצמותינו, ולבדוק מה אנו יכולים ומצליחים לעשות. גם משעשע וגם מועיל.
זמן חצר ויצירה: סיימנו עם היצירה של אצבעות כף היד.
מפגש הצהרים: התחלנו בריקודים, מה שהיה באמת כיף. קודם "מטייל אני לבד" ואח"כ "סובבו". מאחר ומדובר בקבוצה גדולה למדי, אנו עדיין נאבקים בגודל המעגלים (אנו יוצרים שניים, מחוסר מקום: האחד בתוך השני), וההתנהלות במרחב משתפרת מפעם לפעם.
לאחר מכן ישבנו, ועומר חילק לילדים עלי שלכת לקראת שירת "חבורת עלעלים".
בהמשך ערכנו 2 הצגות (הילדים פשוט התעקשו) של "באמצע היום הצבע ה..." עם השלטים החדשים שלנו, וסיימנו יום יפה נוסף.
ברכות למשפחת קצב (ערן) על הולדתו של התינוק החדש!
איחולים לבבים מכולנו בגן!!

יום ד – יום חופש
יום ה
– מפגשון הבוקר: הבוקר הוקדש בעיקר לטקס החלפת ספרי הספריה. הספרנים שלנו היום היו:
עדן, איתי דבי, אריאל ועמית. היה מקסים ומסודר יפה! כל הכבוד לילדים!
קצת סיפרתי להם על המתוכנן עבורם לשבוע הבא (מתחילים נושא חדש: חנוכה), ושוחחנו על כך שמחר מתחיל גם חודש כסלו!
מפגש הבוקר: התחלנו עם אוריינות שמות הילדים, ושוב אמרתי שמות של חפצים שונים שמתחילים באותיות על גבי הלוח, והילדים היו צריכים לזהות את האות הראשונה, ולפי זה הילד ששמו מתחיל באותה אות היה צריך להדביק את שמו על גבי הלוח. באותה הזדמנות אמרנו שמות נוספים שמתחילים באותן האותיות.
המשכנו עם עניין חדש: חלוקה להברות: הדגמתי להם עם שני שמות איך אנו מחלקים להברות, וכך עברנו ילד ילד, וחילקנו את שמו להברות. היה מעניין ומאתגר, ונמשיך בכך עוד רבות בהמשך.
לאחר מכן הילדים "שכבו לישון" על השטיח, ודימינו התעוררות בוקר, ולאחריה שרנו שירי בוקר ובירכנו איתם את התרנגול שקם ראשון ואת הכלבלב.
המשכנו וסיימנו עם נושא האצבעות: לאחר שבירכנו בברכת בוקר טוב את אצבעות ידינו, שרנו את השירים המוכרים, והצגנו את ההצגה על פי הספור של שולה מודן: "איפה גברת זרת".
זמן חצר ויצירה: ציירנו ציורי יום הולדת.
מפגש הצהרים: התחלנו עם שיר ימות השבוע, המשכנו עם ההצגה "באמצע היום הצבע ה...", ואז בחרנו מתוך הספרים שהילדים השאילו הבוקר ספר אחד, אותו קראתי להם.
הספר שנבחר הוא: "האוצר של צ'מבלו" מאת רוני חפר. ספר מקסים לכל הדעות!!

סיימנו את המפגש עם חודשי השנה העברית.


מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו אורי ולליב.

מחר גם נחגוג מסיבת יום הולדת לרוני! מזל טוב לחמודה ולמשפחתה!

בשבוע הבא מתחילים עם נושא חנוכה, שיימשך עד אחרי החג עצמו.


יום חמישי, 20 בנובמבר 2008

סיכום שבוע #12

הורים יקרים,

יום א – מפגשון הבוקר: התחלנו את הבוקר בהדבקת שם הילדים מתחת לאות המתחילה את שמם.
המשכנו כמובן בבחירת תורני הבוקר ובבדיקת מצב מזג האויר.
אמתי שמח מאוד לספר לנו על טיול משפחתי שערכו בשבת בשפך נחל אלכסנדר – וכל הכבוד לאמו שלא רק כתבה את תיאור הטיול אלא גם הוסיפה ציורים מעשי ידיה!
מפגש הבוקר: התחלנו במרץ רב עם שיר התעמלות הבוקר, והמשכנו עם שיר סתיו אהוב ופופולארי במיוחד: "אתמול בצהרים" – לאחר דיון מעניין, בו הילדים סיפרו מהם סימני הסתיו.
לאחר מכן חילקתי עלי שלכת, ודיקלמנו את "עלה אחד קטן".
אביזר נוסף חילקתי והוא בקבוקון הגשם לצורך השיר "חילזון", ובזמן שחילקתי את האביזר הילדים שרו את השיר ללא המוסיקה ...
כשסיימנו עם האביזרים החזרנו אותם בעזרת שיר הצבעים.
בהמשך קראתי לכמה ילדים לערוך הופעה לכולנו, וחלקם דיקלמו את "רוח ... בפרדס נפל תפוח", וחלקם את "מר שבלול".
סיימנו את המפגש בנושא צבעים, שילווה אותנו כל השבוע בהדגשה מרובה, ושרנו את השיר המוכר של דתיה בן דור: "באמצע היום הצבע ה...".
השיר לווה בגליונות נייר גדולים, צבעי גואש בצבעים המתאימים לשיר ומכחולים גדולים, ו- 6 ילדים נקראו להמחיז את השיר עם הצבעים על גליונות הנייר.
מיותר לציין עד כמה ההתלהבות היתה רבה, והבטחתי נאמנה שכל יום נציג שיר זה עם ילדים אחרים שיציגו, כך שלא צריך להצטער אם היום לא הציגו.
השיר וההצגה יציגו את הצבעים באור בולט, כמו שאני משתדלת לעשות עם שיר צבעי הבגדים, במטרה למצוא דרך נוספת לחזק אצל כמה ילדים את הכרת הצבעים.
כמו כן ערבוב הצבעים לצורך קבלת צבעים חדשים הוא מעניין, וההמחשה שלו תאפשר הטמעה טובה יותר של הנושא.
היום ראינו שאדום וצהוב יוצרים כתום, כחול וצהוב יוצרים ירוק, ושאדום ולבן יוצרים ורוד.
זמן חצר ויצירה: ציירנו ציורי יום הולדת לאמתי!
מפגש הצהרים: התחלנו עם השיר "עננים", והמשך המפגש היה קיום הבטחה מהשבוע שעבר: קריאת שני ספורים שהביאו מיקה ואיתי דבי, שלא הספקתי לקוראם:
איתי דבי הביא את הספר החדש של מאיר שלו: "הצלחת שמתחת", ומיקה הביאה ספר מאת הסופרת עדינה בראל, בשם "הכי חזק בגן".
סיימנו עם חודשי השנה העברית.

יום ב – מפגשון הבוקר: שוב התחלנו את המפגש בבחירת תורני בוקר ובבדיקת מצב מזג האויר.
בינתיים ביקשתי מכמה ילדים לברור את עלי השלכת שברשותנו, ואת אלה שהתפוררו – הם זרקו.
שוחחנו על טיול המיחזור הצפוי לנו אחרי ארוחת הבוקר, והילדים שמחו והתרגשו לקראתו.
דיברנו על כך שבמקביל נחפש בחוץ עלי שלכת אחרים במקום אלו שזרקנו, כדי שלא יחסרו לנו עלים להופעות בזמן המפגשים.
ואז סוף סוף התפננו לעניין המרכזי של הבוקר מבחינתי: כל הילדים לקחו כרגיל את שמם מלוח השמות, אבל הפעם היו צריכים לבוא ולהדביקו מתחת לאות המתארת את תחילת שמם באופן הבא:
לא קראתי להם לפי שיר הצבעים וגם לא לפי האותיות – אלא לפי הצלילים של כל אות.
התחלתי בדוגמא: הצבעתי על האות ח והשמעתי להם את הצליל שהיא משמיעה. עברנו לאות ז ועשיתי אותו הדבר. לאחר מכן השמעתי צלילים של אותיות אחרות, והילדים ניחשו באיזו אות מדובר.
הם שיתפו פעולה נהדר, והתרגשו לקראת האתגר החדש.
לאחר שבדקתי שכולם הבינו במה מדובר, עברתי חזרה ללוח השמות, והשמעתי להם בכל פעם את הצליל המתאים לכל אחת מהאותיות הנמצאות עליו.
לא הסתפקנו בזאת, וגם חשבנו אילו מילים נוספות מתחילות באותו הצליל או האות בכלל. לפעמים נתתי דוגמאות בעצמי, לפעמים הובלתי אותם לזה – אבל מה שבאמת חשוב, זה שהילדים מביטים על האותיות בצורה שונה היום, וזו מטרתי: היום לאותיות יש צלילים, שמרמזים על האות העומדת מאחוריהם.
נמשיך לעשות זאת מידי יום, נמשיך לתת דוגמאות למילים המתחילות באותן האותיות, וננסה להרחיב כך את הדעת ואת ההבנה של האותיות ושל המילים בכלל.
היה פשוט נפלא וכיף!!
מפגש הבוקר: מייד לאחר ארוחת הבוקר ישבנו שוב על השטיח (ויתרנו על הכסאות מאחר ונצא לטיול), ושרנו כמה שירי בוקר, ואפילו עשינו את ההצגה של ימות השבוע.
נושא זה אינני מזניחה כלל, ודואגת לחזק אותו אצלם בכל הזדמנות: לא רק עם שיר ימות השבוע אלא גם בעזרת לוח תורני הבוקר ולוח מזג האויר, ותראו – יחד איתי – שהם פשוט יקלטו זאת, ובמקביל יפתחו חוש זמן מפותח וברור יותר.
ואז – קצת לפני 10 – יצאנו לדרך בטור של זוגות.
הטיול היה כייפי, כולם השליכו את הבקבוקים לכלוב הבקבוקים, ושוב סיפרתי להם מה יעלה בגורלם לאחר שהמשאית תבוא לאוספם.
חיפשנו בחוץ עלי שלכת – אבל לשוא. משום מה פשוט לא מצאנו. לבסוף מצאנו כמה בודדים בחצר של בית (ביקשנו רשות להכנס ולקחתם), וחזרנו לגן. לאחר שתיית מים ושיחה קצרה על קורותינו בחוץ – יצאנו לחצר.
זמן חצר ויצירה: ציירנו ציורי יום הולדת לעמית.
מפגש הצהרים: התחלנו עם שירי מפגש מוכרים, המשכנו עם "חבורת עלעלים" (וכך סוף סוף ניצלנו את עלי השלכת החדשים שלנו) קולקטיבית: כלומר הפעם עשינו את ההצגה כולנו, ולא רק חלק מהילדים, והשמחה היתה רבה. איך אמרתי לילדים? הם היו ממש "חורשה גדולה ושמחה", ולא רק "חבורת עצים שמחה". היה מהמם! בדיעבד חבל שלא קראתי לאילנה לצלם את הסצינה היפה והשמחה ...
אח"כ הילדים עשו הצגה יפה של הספור הקצר: " הגמד והפטריה", והמשכנו עם שני הריקודים שלמדנו:
"מטייל אני לבד" ו"סובבו", ותרגלנו גם ריקודי זוגות וגם ריקוד מעגל – תוך הקפדה מוקפדת מאוד על כללי הזוגות והמעגל. היה מקסים!
סיימנו עם "שיר השבוע" שהפך בן רגע ללהיט ענק: "באמצע היום הצבע ה...". בחרנו את הילדים שישתתפו היום (כמובן הקפדתי שלא לבחור שוב את אלה שהיו אתמול), וזה היה סיום שמח וצבעוני מאוד ליום באמת משגע!

יום ג – מפגשון הבוקר: חזרנו גם היום על צלילי האותיות השונות, ובאופן זה כל ילד זיהה את האות המתחילה את שמו לפי הצליל שהשמעתי – אם בעצמו ואם בעזרת חבריו – וכולם כך ניגשו ללוח השמות להדביק את שמם מתחת לאות המתאימה.
בחרנו תורני בוקר ובדקנו את מזג האויר, ומיהרנו לאכול ארוחת בוקר לקראת מסיבת יום ההולדת הצפויה.
מפגש הבוקר: חגגנו לאמתי מסיבת יום הולדת שמחה מאוד!
זמן חצר ויצירה: יצאנו לחצר לאחר החגיגה, ובדקנו אילו צבעים ניתן לערבב ביחד כדי לקבל צבעים חדשים. גילינו כמובן את האדום והצהוב + הצהוב והכחול + האדום והלבן – שהכרנו מהשיר של דתיה בן דור ("באמצע היום הצבע ה..."), את השחור והלבן שיוצרים את הצבע האפור ואת האדום והכחול שהופכים לסגול. הכל תלוי במינוני הצבעים.
לא כולם הספיקו, ונמשיך ביום חמישי.
מפגש הצהרים: התחלנו עם שירי מפגש מוכרים, המשכנו עם הדיקלום "שני אורחים לי בחלון", ומאחר והילדים כבר היו קצרי רוח (חיכו לזה כל היום!) עברתי מייד להצגה שלהם עם השיר "באמצע היום הצבע ה...".
הכנו 3 גיליונות נייר גדולים וצבעי גואש + מברשות, בחרנו 6 שחקנים, והתחלנו לשיר ולצייר.
היה כל כך כיף!
מי שהיה איתנו בקבוצה בשנה שעברה, ודאי זוכר את השיר הזה ממסיבת הסיום עם הצגת המסגרות... סיפרתי אתמול על כך לילדים, ונזכרנו בכך בחיבה. אז הילדים פשוט ביקשו להכין מסגרות ולעשות את ההצגה עם כולם.
מירב ודגנית נרתמו מייד לעניין, והכינו מסגרות עם נייר צלופן: בכל מסגרת נייר צלופן אחר: צהוב, אדום, כחול ולבן – לפי השיר.
כמה ילדים מהשנה שעברה הדגימו את ההצגה המוכרת לכלל הקבוצה, ואז הילדים פשוט הכריחו אותי לשוב ולשיר את השיר עוד 3 פעמים (!) כדי שכמה ילדים יוכלו להציג את ההצגה.
כמה שהם נהנו!
לבסוף הזכרתי להם שהבטחתי לספר סיפור, ואמרתי שאם לא נעצור את ההצגות להיום – לא נספיק, ולכן החלטנו לסיים, להרגע ולשמוע ספור.
הספור שנבחר היה אחד שהביא נעם לחלוק איתנו: "סוד השמים" מאת הסופרת דנה דיגמי.

יום ד – יום חופש

יום ה – מפגשון הבוקר: הבוקר התחיל עם טקס החלפת ספרי הספריה, והיום הספרנים היו: עידו, מיקה, אוריה ובן – ואכן היו ספרנים לתפארת.
הטקס עבר לתפארת! שמרו על השקט, עזרו האחד לשני, ובאמת כל הכבוד.
המשכנו עם אוריינות שמות הילדים עם צלילי האותיות, וישבנו לאכול ארוחת בוקר.
מפגש הבוקר: התחלנו עם שיר ימות השבוע, אוריינות המילה סתיו, רקדנו את השיר-ריקוד "מטייל אני לבד", המשכנו ברוח הסתיו עם השיר "עננים" ו"חילזון", ולאחר מכן ישבנו על הרצפה ב- 3 קבוצות: כל קבוצה קיבלה 3 או 4 מספרים, והרכבנו ביחד את פאזל המספרים עד 10. מדובר באותו משחק עימו ערכתי לילדים את המבדק החשבוני, כך שהיה מוכר להם.
היו שסיימנו בזריזות, והיו שהתקשו לעבוד בקבוצה. נמשיך לעבוד על זה, אבל זה היה חווייתי וכייפי בסופו של דבר.
זמן חצר ויצירה: ילדים נוספים באו לשולחן היצירה לערבב צבעי גואש ולראות אילו צבעים חדשים מתקבלים מהערבוב.
מפגש הצהרים: התחלנו עם שיר מפגש, ולבקשת הילדים חילקנו עלי שלכת (הילדים עזרו לחלק) ושרנו את "חבורת עלעלים" ודיקלמנו אל "עלה אחד קטן".
סיימנו את המפגש עם שיר הצבעים וגם הצגנו להנאת הילדים, ולבסוף חילקתי לילדים דף עבודה ובו היו צריכים לסמן (תרגלנו זאת קודם לכן) אילו צבעים יוצרים את החדשים.

מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו ערן ומיקה.

חגגנו השבוע מסיבת יום הולדת לאמתי ולעמית! מזל טוב לחמודות ולבני משפחותיהן!

סיכום שבוע #12

הורים יקרים,

יום א – מפגשון הבוקר: התחלנו את הבוקר בהדבקת שם הילדים מתחת לאות המתחילה את שמם.
המשכנו כמובן בבחירת תורני הבוקר ובבדיקת מצב מזג האויר.
אמתי שמח מאוד לספר לנו על טיול משפחתי שערכו בשבת בשפך נחל אלכסנדר – וכל הכבוד לאמו שלא רק כתבה את תיאור הטיול אלא גם הוסיפה ציורים מעשי ידיה!
מפגש הבוקר: התחלנו במרץ רב עם שיר התעמלות הבוקר, והמשכנו עם שיר סתיו אהוב ופופולארי במיוחד: "אתמול בצהרים" – לאחר דיון מעניין, בו הילדים סיפרו מהם סימני הסתיו.
לאחר מכן חילקתי עלי שלכת, ודיקלמנו את "עלה אחד קטן".
אביזר נוסף חילקתי והוא בקבוקון הגשם לצורך השיר "חילזון", ובזמן שחילקתי את האביזר הילדים שרו את השיר ללא המוסיקה ...
כשסיימנו עם האביזרים החזרנו אותם בעזרת שיר הצבעים.
בהמשך קראתי לכמה ילדים לערוך הופעה לכולנו, וחלקם דיקלמו את "רוח ... בפרדס נפל תפוח", וחלקם את "מר שבלול".
סיימנו את המפגש בנושא צבעים, שילווה אותנו כל השבוע בהדגשה מרובה, ושרנו את השיר המוכר של דתיה בן דור: "באמצע היום הצבע ה...".
השיר לווה בגליונות נייר גדולים, צבעי גואש בצבעים המתאימים לשיר ומכחולים גדולים, ו- 6 ילדים נקראו להמחיז את השיר עם הצבעים על גליונות הנייר.
מיותר לציין עד כמה ההתלהבות היתה רבה, והבטחתי נאמנה שכל יום נציג שיר זה עם ילדים אחרים שיציגו, כך שלא צריך להצטער אם היום לא הציגו.
השיר וההצגה יציגו את הצבעים באור בולט, כמו שאני משתדלת לעשות עם שיר צבעי הבגדים, במטרה למצוא דרך נוספת לחזק אצל כמה ילדים את הכרת הצבעים.
כמו כן ערבוב הצבעים לצורך קבלת צבעים חדשים הוא מעניין, וההמחשה שלו תאפשר הטמעה טובה יותר של הנושא.
היום ראינו שאדום וצהוב יוצרים כתום, כחול וצהוב יוצרים ירוק, ושאדום ולבן יוצרים ורוד.
זמן חצר ויצירה: ציירנו ציורי יום הולדת לאמתי!
מפגש הצהרים: התחלנו עם השיר "עננים", והמשך המפגש היה קיום הבטחה מהשבוע שעבר: קריאת שני ספורים שהביאו מיקה ואיתי דבי, שלא הספקתי לקוראם:
איתי דבי הביא את הספר החדש של מאיר שלו: "הצלחת שמתחת", ומיקה הביאה ספר מאת הסופרת עדינה בראל, בשם "הכי חזק בגן".
סיימנו עם חודשי השנה העברית.

יום ב – מפגשון הבוקר: שוב התחלנו את המפגש בבחירת תורני בוקר ובבדיקת מצב מזג האויר.
בינתיים ביקשתי מכמה ילדים לברור את עלי השלכת שברשותנו, ואת אלה שהתפוררו – הם זרקו.
שוחחנו על טיול המיחזור הצפוי לנו אחרי ארוחת הבוקר, והילדים שמחו והתרגשו לקראתו.
דיברנו על כך שבמקביל נחפש בחוץ עלי שלכת אחרים במקום אלו שזרקנו, כדי שלא יחסרו לנו עלים להופעות בזמן המפגשים.
ואז סוף סוף התפננו לעניין המרכזי של הבוקר מבחינתי: כל הילדים לקחו כרגיל את שמם מלוח השמות, אבל הפעם היו צריכים לבוא ולהדביקו מתחת לאות המתארת את תחילת שמם באופן הבא:
לא קראתי להם לפי שיר הצבעים וגם לא לפי האותיות – אלא לפי הצלילים של כל אות.
התחלתי בדוגמא: הצבעתי על האות ח והשמעתי להם את הצליל שהיא משמיעה. עברנו לאות ז ועשיתי אותו הדבר. לאחר מכן השמעתי צלילים של אותיות אחרות, והילדים ניחשו באיזו אות מדובר.
הם שיתפו פעולה נהדר, והתרגשו לקראת האתגר החדש.
לאחר שבדקתי שכולם הבינו במה מדובר, עברתי חזרה ללוח השמות, והשמעתי להם בכל פעם את הצליל המתאים לכל אחת מהאותיות הנמצאות עליו.
לא הסתפקנו בזאת, וגם חשבנו אילו מילים נוספות מתחילות באותו הצליל או האות בכלל. לפעמים נתתי דוגמאות בעצמי, לפעמים הובלתי אותם לזה – אבל מה שבאמת חשוב, זה שהילדים מביטים על האותיות בצורה שונה היום, וזו מטרתי: היום לאותיות יש צלילים, שמרמזים על האות העומדת מאחוריהם.
נמשיך לעשות זאת מידי יום, נמשיך לתת דוגמאות למילים המתחילות באותן האותיות, וננסה להרחיב כך את הדעת ואת ההבנה של האותיות ושל המילים בכלל.
היה פשוט נפלא וכיף!!
מפגש הבוקר: מייד לאחר ארוחת הבוקר ישבנו שוב על השטיח (ויתרנו על הכסאות מאחר ונצא לטיול), ושרנו כמה שירי בוקר, ואפילו עשינו את ההצגה של ימות השבוע.
נושא זה אינני מזניחה כלל, ודואגת לחזק אותו אצלם בכל הזדמנות: לא רק עם שיר ימות השבוע אלא גם בעזרת לוח תורני הבוקר ולוח מזג האויר, ותראו – יחד איתי – שהם פשוט יקלטו זאת, ובמקביל יפתחו חוש זמן מפותח וברור יותר.
ואז – קצת לפני 10 – יצאנו לדרך בטור של זוגות.
הטיול היה כייפי, כולם השליכו את הבקבוקים לכלוב הבקבוקים, ושוב סיפרתי להם מה יעלה בגורלם לאחר שהמשאית תבוא לאוספם.
חיפשנו בחוץ עלי שלכת – אבל לשוא. משום מה פשוט לא מצאנו. לבסוף מצאנו כמה בודדים בחצר של בית (ביקשנו רשות להכנס ולקחתם), וחזרנו לגן. לאחר שתיית מים ושיחה קצרה על קורותינו בחוץ – יצאנו לחצר.
זמן חצר ויצירה: ציירנו ציורי יום הולדת לעמית.
מפגש הצהרים: התחלנו עם שירי מפגש מוכרים, המשכנו עם "חבורת עלעלים" (וכך סוף סוף ניצלנו את עלי השלכת החדשים שלנו) קולקטיבית: כלומר הפעם עשינו את ההצגה כולנו, ולא רק חלק מהילדים, והשמחה היתה רבה. איך אמרתי לילדים? הם היו ממש "חורשה גדולה ושמחה", ולא רק "חבורת עצים שמחה". היה מהמם! בדיעבד חבל שלא קראתי לאילנה לצלם את הסצינה היפה והשמחה ...
אח"כ הילדים עשו הצגה יפה של הספור הקצר: " הגמד והפטריה", והמשכנו עם שני הריקודים שלמדנו:
"מטייל אני לבד" ו"סובבו", ותרגלנו גם ריקודי זוגות וגם ריקוד מעגל – תוך הקפדה מוקפדת מאוד על כללי הזוגות והמעגל. היה מקסים!
סיימנו עם "שיר השבוע" שהפך בן רגע ללהיט ענק: "באמצע היום הצבע ה...". בחרנו את הילדים שישתתפו היום (כמובן הקפדתי שלא לבחור שוב את אלה שהיו אתמול), וזה היה סיום שמח וצבעוני מאוד ליום באמת משגע!

יום ג – מפגשון הבוקר: חזרנו גם היום על צלילי האותיות השונות, ובאופן זה כל ילד זיהה את האות המתחילה את שמו לפי הצליל שהשמעתי – אם בעצמו ואם בעזרת חבריו – וכולם כך ניגשו ללוח השמות להדביק את שמם מתחת לאות המתאימה.
בחרנו תורני בוקר ובדקנו את מזג האויר, ומיהרנו לאכול ארוחת בוקר לקראת מסיבת יום ההולדת הצפויה.
מפגש הבוקר: חגגנו לאמתי מסיבת יום הולדת שמחה מאוד!
זמן חצר ויצירה: יצאנו לחצר לאחר החגיגה, ובדקנו אילו צבעים ניתן לערבב ביחד כדי לקבל צבעים חדשים. גילינו כמובן את האדום והצהוב + הצהוב והכחול + האדום והלבן – שהכרנו מהשיר של דתיה בן דור ("באמצע היום הצבע ה..."), את השחור והלבן שיוצרים את הצבע האפור ואת האדום והכחול שהופכים לסגול. הכל תלוי במינוני הצבעים.
לא כולם הספיקו, ונמשיך ביום חמישי.
מפגש הצהרים: התחלנו עם שירי מפגש מוכרים, המשכנו עם הדיקלום "שני אורחים לי בחלון", ומאחר והילדים כבר היו קצרי רוח (חיכו לזה כל היום!) עברתי מייד להצגה שלהם עם השיר "באמצע היום הצבע ה...".
הכנו 3 גיליונות נייר גדולים וצבעי גואש + מברשות, בחרנו 6 שחקנים, והתחלנו לשיר ולצייר.
היה כל כך כיף!
מי שהיה איתנו בקבוצה בשנה שעברה, ודאי זוכר את השיר הזה ממסיבת הסיום עם הצגת המסגרות... סיפרתי אתמול על כך לילדים, ונזכרנו בכך בחיבה. אז הילדים פשוט ביקשו להכין מסגרות ולעשות את ההצגה עם כולם.
מירב ודגנית נרתמו מייד לעניין, והכינו מסגרות עם נייר צלופן: בכל מסגרת נייר צלופן אחר: צהוב, אדום, כחול ולבן – לפי השיר.
כמה ילדים מהשנה שעברה הדגימו את ההצגה המוכרת לכלל הקבוצה, ואז הילדים פשוט הכריחו אותי לשוב ולשיר את השיר עוד 3 פעמים (!) כדי שכמה ילדים יוכלו להציג את ההצגה.
כמה שהם נהנו!
לבסוף הזכרתי להם שהבטחתי לספר סיפור, ואמרתי שאם לא נעצור את ההצגות להיום – לא נספיק, ולכן החלטנו לסיים, להרגע ולשמוע ספור.
הספור שנבחר היה אחד שהביא נעם לחלוק איתנו: "סוד השמים" מאת הסופרת דנה דיגמי.

יום ד – יום חופש

יום ה – מפגשון הבוקר: הבוקר התחיל עם טקס החלפת ספרי הספריה, והיום הספרנים היו: עידו, מיקה, אוריה ובן – ואכן היו ספרנים לתפארת.
הטקס עבר לתפארת! שמרו על השקט, עזרו האחד לשני, ובאמת כל הכבוד.
המשכנו עם אוריינות שמות הילדים עם צלילי האותיות, וישבנו לאכול ארוחת בוקר.
מפגש הבוקר: התחלנו עם שיר ימות השבוע, אוריינות המילה סתיו, רקדנו את השיר-ריקוד "מטייל אני לבד", המשכנו ברוח הסתיו עם השיר "עננים" ו"חילזון", ולאחר מכן ישבנו על הרצפה ב- 3 קבוצות: כל קבוצה קיבלה 3 או 4 מספרים, והרכבנו ביחד את פאזל המספרים עד 10. מדובר באותו משחק עימו ערכתי לילדים את המבדק החשבוני, כך שהיה מוכר להם.
היו שסיימנו בזריזות, והיו שהתקשו לעבוד בקבוצה. נמשיך לעבוד על זה, אבל זה היה חווייתי וכייפי בסופו של דבר.
זמן חצר ויצירה: ילדים נוספים באו לשולחן היצירה לערבב צבעי גואש ולראות אילו צבעים חדשים מתקבלים מהערבוב.
מפגש הצהרים: התחלנו עם שיר מפגש, ולבקשת הילדים חילקנו עלי שלכת (הילדים עזרו לחלק) ושרנו את "חבורת עלעלים" ודיקלמנו אל "עלה אחד קטן".
סיימנו את המפגש עם שיר הצבעים וגם הצגנו להנאת הילדים, ולבסוף חילקתי לילדים דף עבודה ובו היו צריכים לסמן (תרגלנו זאת קודם לכן) אילו צבעים יוצרים את החדשים.

מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו ערן ומיקה.

חגגנו השבוע מסיבת יום הולדת לאמתי ולעמית! מזל טוב לחמודות ולבני משפחותיהן!


יום שישי, 14 בנובמבר 2008

סיכום שבוע #11

הורים יקרים,

יום א – מפגשון הבוקר: התחלנו את הבוקר בצורה שונה: עדיין אוריינות שמות, אבל הפעם פיזרתי על הלוח אותיות שונות, ועל הילדים היה להדביק את שמם מתחת לאות שגם מתחילה את שמו. למשל: שמי הודבק מתחת לאות "ר". הילדים קלטו זאת מהר מאוד, ולאחר כמה דוגמאות, הם קמו בשמחה והדביקו.
כל מי שהיה זקוק לעזרה זכה לשפע חברים ששמחו מאוד לאתגר. בהזדמנות זו הכרנו את שמות האותיות, והפננו את תשומת ליבנו לאותיות המרכיבות את שמנו.
כמובן בחרנו גם תורני בוקר, הסברתי לילדים על היצירה שנתחיל היום, והצגתי בפניהם את השיר שנשיר היום.
מפגש הבוקר: התחלנו עם שירי בוקר, ועברנו לדיקלום חדש ויפה בעזרת עלה שלכת:
עלה אחד קטן תלוי על הענף × 2
פתאום נושבת רוח, רוח חזקה × 2
והעלה לאט לאט נופל לאדמה × 2

המשכנו עם שירי סתיו שאנו מכירים, וגם למדנו שיר חדש (שלמעשה הילדים הכירו מהשנה שעברה). נוספנו לו תנועות די מורכבות בעזרת בקבוקון גשם (=בקבוקון אקטימל ממולא באורז...), ואני חייבת לציין שהילדים קיבלו ממני כולם ציון 10 עגול ונלהב על יכולתם להסתגל כה מהר לתנועות המורכבות והמשתנות במהירות. הם אהבו את השיר ונהנו ממנו, והיה כיף גדול עם האביזר החדש!
באותה הזדמנות סיפרתי לילדים את המשמעות של השיר, שחילזון יוצא החוצה עם הגשם, וגם הסברתי מדוע. הילדים שיתפו פעולה, ונתנו לי הסברים הגיוניים משלהם.
חילזון
א. חילזון, תגיד לי חילזון, איך מטיפה אחת אתה מפסיק לישון
כן, תגיד לי, חילזון, (× 2) איך מטיפה אחת אתה מפסיק לישון
כי הגשם הראשון שוב דופק הוא חילזון,
והמים הקרירים צוננים, מעוררים.
חילזון די לישון! (× 2)

ב. חילזון, תגיד לי, חילזון כיצד אתה זוחל לאט לכל מקום (× 2)
כשהגשם הראשון מטפטף בכל מקום אל המים בשלולית על
רגליי שוב מחליק
חילזון, די לישון! חילזון די לישון!

ג. חילזון, תגיד לי, חילזון, בקונכיה שלך היש גם לי מקום
כן, תגיד לי, חילזון, בקונכיה שלך היש גם לי מקום
איך לילד הקטון יש בראש כזה בלבול, איך יהיה לך מקום היי זה
בית או שבלול?
חילזון די לישון! חילזון די לישון!

את הבקבוקון החזרנו לשקית בעזרת השיר של צבעי הבגדים, וקיבלנו את פניה של איריס, המורה למוסיקה.
זמן חצר ויצירה: התחלנו היום יצירה מקסימה במיוחד, כשהדגש בה הוא על מוטוריקה עדינה: גזירה, וכן על הקשבה להוראות, ועקיבה אחריהן.
הילדים צריכים כולם לגזור 11 טיפות גשם חייכניות וכחולות מתוך דף, ואחר כך להדביק 6 מהן על גבי ענן כחול, ואת השאר הדבקתי אני בעזרת חוטי כסף כשהן תלויות על הענן, ונדמה שיורד מהענן גשם שמח ...
אתם מוזמנים להנות יחד איתנו מהיצירה היפה, שנתלתה בגן על גבי החוטים בחלל החדר.
מפגש הצהרים: התחלנו עם סיפורי שבת של כמה מהילדים:
אוריה סיפרה על ביקור משפחתה בכותל המערבי בירושלים, וזו כמובן היתה הזדמנות לשוחח שוב על מיקומה של ירושלים.
איתי ס. סיפר לנו על הפיקניק שערך עם הוריו.
מעין לוינטל סיפר על ביקורו לא רחוק משם, בעין חמד.
מעין ג. סיפרה על טיול יפה שערכה עם משפחתה בנחל הירקון בסמוך לישוב נווה ירק ועל מטעי האפרסמונים שפגשה בדרך.
עומר סיפר על טיול של יומיים בצפון במושב רמות ליד הכינרת, וכן על טיול בנהר הירדן.
כיף גדול לכולנו להקשיב לסיפורים, להתוודע למקומות יפים בארצנו, ולהרגיש כאילו היינו שם!
תודה להורים האמורים על שיתופנו בחוויותיהם!
המשכנו עם השיר-ריקוד שכל כך מצליח לילדים וגם אהוב עליהם: "מטייל אני לבד". המוטוריקה המורכבת נקלטה סוף סוף יפה אצל רוב רובם, ואני דואגת לצוות ילד שמצליח לילד שמצליח פחות, וכך כולם לומדים את התנועות. פשוט מקסים ומהנה!
לאחר מכן הכרתי לילדים ריקוד חדש (שמוכר היטב לילדים מהשנה שעברה, ולכן הם עזרו לי להציגו בפני הילדים, וללמד אותם את התנועות) בשם "סובבו". השיר היה הצלחה אדירה, ובכלל היה כיף במפגש זה לשיר ולרקוד!
סיימנו עם הספור אותו סיפרו למעשה בעל פה הילדים: "הגמד והפטרייה".

יום ב – מפגשון הבוקר: התחלנו את המפגשון כמובן באוריינות שמות הילדים, והילדים שוב הצטרכו לבדוק באיזו אות מתחיל שמם, ולפי זה להדביק את שמם מתחת לאות המתאימה.
כמו כן בחרנו תורני בוקר ובדקנו מה מזג האויר, שלאחרונה אינו משתנה, ונשאר בהיר מאוד!
מפגש הבוקר: התחלנו בהתמסרות בכדור, והילדים היו להוטים להתרכז בכדור, ולהצליח לתופסו. פעילות פשוטה זו מסייעת לילדים לשמור על ריכוז, ללמוד כיצד לתפוס כדור ולהשליכו חזרה, ובכך לווסת את כוחם לפי הצורך, שומרים על תיאום עין-יד, וכמובן מתרגלים את גופם.
המשכנו עם השיר "עננים", שללא ספק הוא מבין ה"להיטים" הגדולים שלנו.
שיר ימות השבוע הגיע אחריו, ובעזרתו אנו ממשיכים להבין את סדר ימות השבוע, איזה יום קודם לאיזה יום, ולאט לאט מכירים את צורת המילה של כל יום.
הילדים גם לומדים להניף את השלטים של ימות השבוע בזמן המתאים לפי השיר, ולהתרכז בהתאם.
שיר הבוקר של התרנגול שימח מאוד את הילדים, מאחר וזהו "להיט" נוסף שהילדים אוהדים מאוד!
המשכנו בהצגה של כשליש מהילדים לשיר "חבורת עלעלים", והיה פשוט שמח ומשמח!
ברוח הסתיו המשכנו עם השיר החדש של החילזון, אותו הצגנו כולנו בעזרת בקבוקוני הגשם, וכן עם הדיקלום החדש שכתבתי לכם אתמול.
סיימנו עם משחק אורייני למילה "סתיו".
זמן חצר ויצירה: המשכנו עם יצירת טיפות הגשם החייכניות בענן.
מפגש הצהרים: התחלנו עם שיר מפגש שמח מאת דתיה בן דור, והמשכנו עם חוקי הספריה, אותה נפתח ביום חמישי באופן רישמי.
לאחר מכן רקדנו את הריקוד החדש אותו למדנו אתמול: "סובבו", וסיימנו בקריאת סיפור אותו הביאה אוריה: "צב על הגב" מאת שרית דרשן.

יום ג – מפגשון הבוקר: הילדים הדביקו את שמם מתחת לאות המציינת את תחילת שמם. הם הגיעו ללוח לפי שיר צבע הבגדים, והצליחו מאוד במשימה!
בחרנו תורני בוקר, ומייד התארגנו לארוחת בוקר ולמסיבת יום הולדתה של אוריה!
מפגש הבוקר: מסיבת יום הולדת לאוריה!
זמן חצר ויצירה: המשכנו עם היצירה של טיפות הגשם.
מפגש הצהרים: שרנו שירי מפגש שמחים שמזמן לא שרנו, רקדנו את "מטייל אני לבד" וסוף סוף פגשנו בחיפי וביוכבד, שמזמן לא ראינו! השמחה היתה רבה!

יום ד – יום חופש

יום ה – מפגשון הבוקר: איזה יום ססגוני ושמח עבר עלינו!
את הבוקר פתחנו בבחירה זריזה של תורני הבוקר, כמובן לאחר הספירה הכפולה עד 20, ומייד לאחר מכן נזכרנו בכללי הספריה, הילדים רצו להביא את תיקי הספר ממגירותיהם, ובחרנו ספרנים!
הספרנים הראשונים בספריית גן יובל היו:
עומר, ערן, יעלי ורוני.
תפקידם הראשון היה פיזור הספרים שהכנתי מבעוד מועד על גבי השולחנות (הספרים נבחרו על ידִי בקפידה), ותפקידם בהמשך היה בעיקר לשמור על השקט בספריה וכמובן לעזור למי שזקוק לעזרה.
לאחר שכל זה הסתיים, הזמנתי את מיקה ואת בן להחזיק סרט משני צידיו, בשעה שעדן קיבלה את תפקיד גזירת הסרט.
הילדים התרגשו מפני המעמד, שכן שוחחנו עליו רבות וכמובן גם על משמעותו!
אז ברגע המתאים ספרנו עד 3, ואז עדן גזרה את הסרט לקול מחיאות הכפיים של הילדים הנרגשים!
היה באמת מקסים ומרגש!!
לאחר מכן כל אחד פנה לעבודתו: הילדים פנו לבחור ספרי ספריה, והספרנים – לתפקידיהם.
אני חייבת לומר, שבשביל היום הראשון של תפעול הספריה היה באמת נהדר!
הילדים השתדלו מאוד!!
לאחר שכל אחד בחר ספר, הילדים עמדו מול כיסאי בטור עם ספריהם ותיקיהם בידם, על מנת שארשום את שם הספר שבחרו, ולאחר מכן יכלו לבחור אם לשבת לידי על הרצפה בשקט או לעזור לספרנים.
חלקם בחרו כך וחלקם אחרת, והיה מקסים לראות ילדים עוזרים אחד לשני להכניס את ספרי הספריה לתוך התיקים וכן למגירות. כל הכבוד!
בסוף התהליך אספתי את כולם לשיחה על הספריה בגן, הסברתי להם מה היה בסדר ומה קצת פחות (אבל באמת אין צורך להיות קטנוניים: הם היו באמת מקסימים!), הילדים הציעו הצעות לארגון טוב יותר, ובסופו של דבר אמרתי כי אני גאה בהם מאוד, וכי אין לי ספק שמשבוע לשבוע נראה כולנו שקל לנו יותר להתארגן, ושנזכור לשמור טוב יותר על החוקים.
כעת לכל ילד יש ספר במגירה (או בשקית על גבי תיקו בחוץ), ואתם מוזמנים לקחת את תיקי הספר עם ספרי הספריה הביתה, ולקרוא בהם עד יום חמישי הבא, אז אבקש להחזיר את ספרי הספריה והתיקים לגן.
מפגש הבוקר: הצגה של אלי פלפלי לכבוד פתיחת הספריה: "הצב של אורן".
זמן חצר ויצירה: בשל הגשם שירד, לא יצאנו לחצר, אלא שיחקנו בגן, וסיימנו עם היצירה היפה של טיפות הגשם. קצת לפני ארוחת הצהרים ישבנו ביחד על השטיח, ושוחחנו על מזג האויר שהשתנה מעט בחוץ, ובחרנו את הלוחית המתאימה לשעה זו של היום: מעונן.
מפגש הצהרים: סוף סוף מפגש!
התחלנו עם הריקוד החדש "סובבו", והסברתי להם קצת יותר בפירוט את ההגיון ואת החשיבות של השמירה על המעגל ועל אחיזת הידיים שאינה מתנתקת, וכמובן רקדנו.
לחלק הדבר קשה, אבל כמו שהצלחנו עם השיר-ריקוד "מטייל אני לבד", נצליח לאט לאט כולנו גם בזה.
המשכנו עם השיר המקסים המלווה בבקבוקוני הגשם "חילזון", והיה באמת כיף. לאחר מכן שרנו את "עננים", להיט בגננו.
רצינו להמשיך לשיר ולנגן, אבל השעה התקדמה במהירות, ורציתי לפנות זמן לקריאת ספר מתוק מאוד שהביא איתי דבי: "הצלחת שמתחת" מאת מאיר שלו. אמנם לא סיימנו לקרוא בו (הוא ספר די ארוך ...), אבל נמשיך מחר!



מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו רוני ושוהם.

חגגנו השבוע מסיבת יום הולדת לאוריה וללליב! מזל טוב לחמודות ולבני משפחותיהן!

יום חמישי, 6 בנובמבר 2008

סיכום שבוע #10

הורים יקרים,

יום א – מפגשון הבוקר: התחלנו עם אוריינות שמות הילדים, כשהפעם הם נקראו ללוח השמות להדביק את שמם מתחת למספר המתאר את כמות האותיות בשמם – לאחר שבדקו את צבע חולצתם, ושרתי את שיר הצבעים. באותה הזדמנות גם שמנו לב לצבעים ותרגלנו אותם ביחד אם האוריינות.
המשכנו עם לוח מזג האויר, ובחרנו תורני בוקר. היום סיימנו סבב, ומחר נתחיל סבב חדש!
הסברתי גם לילדים שהחל מהשבוע אקח יום חופש ביום רביעי.
אז הצגתי בפניהם את נושא החלפת ספרי הספריה בגן, ובחגיגיות רבה הענקתי להם את תיקי הספריה החדשים שלהם! הילדים שמחו לנחש אם התיק שהצגתי היה של ילד (בצבע ירוק) או ילדה (בצבעים ורוד או צהוב). על גבי כל תיק נרשם שמו של הילד, והילדים נקראו אלי בחגיגיות כשקראתי להם " מר ___" או "גברת ____". זה הצחיק אותם מאוד. כל ילד כשקיבל את תיקו, בירכתי אותו שיתחדש על התיק, שיהנה להחליף ספרים, ושבנו ואמרנו שוב ושוב שלא יקחו את התיקים הביתה בינתיים!!
סיימנו את המפגשון בכך שערן, איתי ס., עידו, עמית, נעם, מעין ל. ומיקה סיפרו על ביקורם ב"שמנא" במושב חגור.
מפגש הבוקר: התחלנו את המפגש בהצגת לימונים שהביא איתי דבי מהעץ בחצרו של סבו, שפשפנו אותם בידיים כדי להפיק מהם את הריח המקסימלי של הלימון, ומירב אפילו חצתה לימון אחד לשניים, וכל ילד קיבל טעימה חמוצה ... היה חווייתי מאוד!
המפגש התחיל עם שירי בוקר, ובירכנו את התרנגול המשכים קום, את השעון המעורר, את ציפורי השיר ואת היונים שבחלוני.
לאחר מכן שרנו שירי סתיו וגם דיקלמנו, והילדים הציגו בעצמם את השירים, ועמדו יפה מול חבריהם בגאווה!
לקראת הגעתה של איריס לכבוד חוג המוסיקה – סיפרנו ביחד את הספור "הגמד והפטריה".
זמן חצר ויצירה: סיימנו עם יצירת "תמונת הסתיו", והיא מוצגת כעת על גבי לוחות הגן להנאתכם ולהנאתנו כולנו!
מפגש הצהרים: שאלתי את הילדים מהם לדעתם חוקי הספריה, מה מותר לעשות ומה אסור לעשות, והילדים הפגינו חשיבה רבה בתשובותיהם, אותן פירטנו לאחר מכן, ונתנו דוגמאות.
לבסוף קראתי להם ספר חדש בשם "אריה הספריה" מאת מישל קנודסן, וכמובן ציינתי כי הסופר הגיע מהעיר לונדון שבאנגליה.
את המפגש חתמנו בדיון על עלילת הספור.
ספור זה נקרא במהלך השבועיים הבאים לקראת פתיחת הספריה ביום חמישי הבא!

יום ב – מפגשון הבוקר: שוב התחלנו את הבוקר בכך שהילדים לקחו את שמם והיו צריכים להדביקו מתחת למספר המתאר את כמות האותיות בשמם – בעזרת שיר צבעי הבגדים.
בדקנו גם מי חסר, כמה ילדים חסרים, ובימים האחרונים אנו מנסים לחשב בעזרת האצבעות כמה ילדים בגן לאור החסרים.
כמובן בדקנו את לוח מזג האויר ע"פ מה שראינו בחוץ, ובחרנו תורני בוקר – התחלנו היום סבב חדש!!
נהננו לראות את פרי הסרק המעניין שהביא מעין לוינטל, שהיה עגול וקוצני. כולנו נגענו בו ובחנו אותו.
הרחנו גם את הקלמנטינות שהביאה מעין גולדבורט ישירות מהעץ שבחצר ביתה, ואחרי ארוחת הצהרים נהננו לאוכלן!
מפגש הבוקר: התחלנו עם שיר ימות השבוע, וכמובן בדקנו איזה יום היום, איזה יום היה אתמול ואיזה יום יהיה מחר.
המשכנו עם השיר-ריקוד שכל כך מתרגל איתם מוטוריקה גסה וכיווניות תנועה: "מטייל אני לבד".
אין ספק – שיפור גדול ביכולות שלהם!! הם נהנים ממנו מאוד, וזה בעיקר מה שחשוב!
לאחר מכן הורדתי את אותיות המילה "סתיו", בדקנו מהן האותיות המרכיבות את המילה, ושיחקנו במשחק האורייני. היום קצת התחכמתי, ולפעמים הורדתי אות אחת או הוספתי אות אחד – והילדים היו ערניים מאוד, ונהנו להפגין את יכולותיהם. וגם אם היה מי שהצליח מעט פחות – הילדים ששו מאוד לסייע לו, שזו תכונה שהרי כולנו רוצים לטפח בהם.
שרנו שירי בוקר, התעמלנו התעמלות בוקר, וגם שרנו שירי סתיו.
עוד אתמול הכרנו שיר מקסים וחדש (אני מניחה שאתם ההורים מכירים אותו היטב): "עננים".
הילדים ממש אוהבים אותו, והשיר דירבן אותי לשוחח עם הילדים על הצורות השונות שהעננים "לובשים" לפעמים, ואנו מחכים לרגע שהשמים יתעננו מעט, כדי שנוכל לצאת לשכב על הדשא, ולהביא בהם, ולבדוק אם אנו יכולים לראות צורות שונות. בינתיים מזג האויר בהיר מאוד!!
שאלתי אותם גם איך העננים זזים בשמים! הרי אין להם רגלים או מנוע. בסופו של דבר עידו פתאום אמר שבטח הרוח מזיזה אותם... כל הכבוד!
זמן חצר ויצירה: התחלנו עבודה חדשה לסתיו: הילדים הכינו ציור שמתאר כיצד נוצרת הקשת בשמים: מצד אחד ציירו בגואש שמש צהובה, מצד שני הדביקו עננים מצמר גפן, אותם צבעו בצבע גואש אפור, ומתחתם הדביקו "טיפות גשם". ולבסוף באמצע הדביקו קשת עשוייה ממנקי מקטרות.
מפגש הצהרים: התחלנו בכך שהילדים לקחו ממגירותיהם את תיקי הספר החדשים, שוחחנו היכן יניחו אותם כשיגיעו ביום חמישי הבא בבוקר, מה תפקיד הספרנים בספריית הגן, וכמובן הזכרנו את החוקים בספריה. גם תרגלנו כיצד ואיפה מניחים את תיקי הספר בבוקר.
ולסיום היום קראנו ספר מקסים שהביא עימו עידו עוד אתמול: "איה אאוץ ואווה" מאת רינת פרימו.

יום ג – מפגשון הבוקר: היום בלבלתי לילדים את סדר המספרים שעל גבי לוח השמות. עד כה הם היו רגילים לסדר מסויים של המספרים המתארים את כמות האותיות בשמם, ולכן היום שיניתי (בידיעתם ומולם) את סדר המספרים כדי לבטל את ההרגל שלהם להדביק את השם במקום מסויים בלוח, וממש לשים לב למיקום המספרים שעליו. ואני שמחה לספר לכם שהם כלל לא התבלבלו, והדביקו יפה את שמם במקום הנכון! באמת כל הכבוד!
בדקנו את מזג האויר, בחרנו תורני בוקר, וספרנו עד 20.
מיקה הביאה ערמונים להראות לחברים, ונהננו לבדוק את קליפתם הקשה, להריח, לפתוח ערמונים – ובקיצור- להכיר ולחוות פרי מעניין נוסף.
שמחנו גם לקבל שוב פרי הדר, והפעם מהעץ של סבתו של נעם!
הילדים נהנו מאוד מהפירות הטעימים לאחר ארוחת הצהרים.
מפגש הבוקר: את הבוקר התחלנו בהתעמלות בוקר נמרצת, שמטרתה היתה בעיקר חיזוק חגורת הכתפיים. מאחר ואני רואה ילדים רבים במהלך המפגש (כשאנו שרים ועושים תנועות) שאינם מרימים את ידיהם למעלה או מכופפים את מרפקיהם – החלטתי לשים דגש על חגורת הכתפיים בתקופה האחרונה.
שימו לב אם אתם רואים את ילדיכם נמנעים מלהרים את ידיהם, או אפילו פשוט מרימים עד חצי הדרך, ונסו לחפש רעיונות יצירתיים איך בצורה כייפית לתרגל איתם דבר זה.
כמובן שמגרש המשחקים/פארק השעשועים הוא מקום נפלא לצורך זה!
ממש נהננו מכך, צחקנו המון, ובעיקר כמובן הפעלנו את הגוף.
בהמשך שרנו שירי בוקר ושירי סתיו, ואז ישבנו לנוח, כשהקראתי להם את הספור "אריה הספריה". לאחריו דנו מעט היכן ניתן למצוא אריות – גם אמיתיים וגם לא. הילדים היו יצירתיים, והזכירו:
גן חיות, ספארי, ספרים, הצגות, תחפושות, פסלים וכו'.
זמן חצר ויצירה: המשכנו בהכנת יצירת הקשת בענן.
מפגש הצהרים: התחלנו את המפגש בשיר סתיו אהוב: "אתמול בצהרים", ולאחריו שיחקנו במליאה את אותו משחק חשבוני שסייע לי לבחון עד כמה הילדים מכירים את המספרים עד 10.
הפעם שיחקנו ביחד, הילדים עזרו האחד לשני, ובעיקר – תרגלו את הכרתם את המספרים ואת הספירה.
סיימנו בקריאת סיפור סתיו, אחד מהאהובים עלי, שכתב מאיר שלו, ושמו: "הגשם של סבּא אהרֹן".

יום ד – יום חופש

יום ה – מפגשון הבוקר: התחלנו באוריינות שמות הילדים לפי מספר האותיות האותיות בשמות הילדים + צבעי הבגדים. ביום א נתחיל משהו חדש, שיתרגל איתם הפעם אותיות: על גבי הלוח אדביק אותיות שונות, והילדים יצטרכו להדביק את שמם מתחת לאות שזהה לאות המתחילה את שמם. הדגמנו היום כמה דוגמאות ביחד, והילדים הבינו היטב מה יעשו. יהיה מעניין וגם כיף!
המשכנו עם לוח מזג האויר וגם בחרנו תורני בוקר, והתרגשנו עם הדר, שסיפרה שעוד אתמול נולד לה אח קטן בשם עמית! מזל טוב!!
מפגש הבוקר: התחלנו עם שיר ימות השבוע, והמשכנו במשחק האורייני עם המילה "סתיו". ניסיתי לבלבל את הילדים בכך שהכנסתי כמה אותיות שאינן שייכות, אבל הם הוכיחו לי, שהם חכמים מאוד, ושאי אפשר בהחלט "לעבוד" עליהם!
המשכנו עם שירי סתיו, דיקלמנו, וגם התעמלנו התעמלות בוקר עליזה שמפתחת בעיקר את חגורת הכתפיים, כפי שכבר ציינתי השבוע.
לאחר מכן שוחחנו שוב על הספריה שתפתח בשבוע הבא ביום חמישי, וגם תרגלנו עם תיקי הספר היכן מניחים אותם כשמגיעים בבוקר.
זמן חצר ויצירה: סיימנו עם יצירת הקשת בענן ושיחקנו בחצר.
מפגש הצהרים: שרנו שיר מפגש קצר, המשכנו עם השיר-ריקוד "מטייל אני לבד", ושמחתי מאוד שוב לראות עד כמה הילדים השתפרו ביכולת שלהם ללחוץ יד נגדית, ולרקוד לפי התנועות הלא פשוטות.
לאחר מכן סיפרנו ביחד (הילדים כבר מכירים את הספור בע"פ!) את "הגמד והפטרייה" והיה באמת משעשע מאוד להקשיב להם ...
סיימנו עם חודשי השנה העברית, שמזמן לא שוחחנו עליהם: הילדים סיפרו ועזרו האחד לשני להזכר מה קורה בכל חודש וחודש, שרנו שירי חגים מתאימים, וכך סיימנו מפגש נעים מאוד.



ביום חמישי הבא (13/11) נפתח את ספריית גן יובל, ונקיים בבוקר את טקס הספריה.
באותו היום יגיע אלי פלפלי לגן לערוך לילדים הצגה לכבוד טקס פתיחת הספריה, וגם נגזור סרט לכבוד המעמד!
הילדים יחליפו ספרים באופן שתרגלנו במהלך השבוע, ויקבלו לביתם ספר למהלך השבוע הקרוב. אנא הקפידו להחזיר את הספרים מידי יום חמישי לגן!

מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו נעם ואוריה.

כמו כן נחגוג מסיבת יום הולדת לבן! מזל טוב לחמוד ולבני משפחתו!


****************************************************************
מזל טוב למשפחת גרנות על הולדת התינוק
ביום א בערב,
ובמיוחד לרוני המתוקה שהפכה לאחות גדולה!!
**********************************************************
מזל טוב למשפחת תמרי על הולדת התינוק
ביום ד,
ובמיוחד להדר החמודה שהפכה לאחות גדולה!!
**********************************************************




יום ראשון, 26 באוקטובר 2008

סיכום שבוע #9

הורים יקרים,

יום א – מפגשון הבוקר: התחלנו את הבוקר בסימן הסתיו. אמנם באופן רישמי הוא הגיע די מזמן, אבל אלינו לגן כנושא – הבוקר בלבד. במהלך השבועות האחרונים ציינתי מידי יום סימנים שונים בהם נתקלתי אני או אחד הילדים במהלך היום, כגון היורה, עלי השלכת, נדידת הצפורים וכו'. הבוקר הילדים ראו שהחלפנו את לוח התוכן, שוחחנו מעט כבר במפגשון על כמה מסימני הסתיו, ובדקנו מה לבשנו הבוקר, כדי לראות שמזג האויר ההפכפך של הסתיו גורם לנו לא לדעת איך להתלבש. חלקנו לבש בגדים ארוכים, וחלקנו בגדים קצרים!
הכרנו את לוח מזג האויר, שיהיה חלק בלתי נפרד מסדר היום שלנו החל מהיום, הכרנו את הלוחיות שמתארות מזג אויר מסוגים שונים, ובחרנו את הלוחית המתאימה להיום. במשך היום גם שינינו את הלוחית – כפי שהראה לנו מזג האויר שבחוץ.
ברכנו את גיא רוזן בברכת "ברוך רופא חולים" לאחר שובו לגן ממחלה.
ציינתי את העובדה שביום שישי הקרוב, נחגוג את מסיבת יום ההולדת הראשונה בגן, והחוגג הראשון יהיה עומר!
כמובן בחרנו תורני בוקר לאחר הספירה עד 20, בדקנו מי נמצא בגן, וכך תרגלנו אוריינות שמות.
בעקבות טיול המיחזור האחרון, הילדים התלהבו במיוחד ממיכל מיחזור הבקבוקים, בעיקר כי לא היו לנו בקבוקים רבים לזרוק לתוכו, וחלקם התאכזב שלא יכול היה להיות חלק ממיחזור הבקבוקים.
בשבוע שעבר הזמנתי את הילדים להביא לגן בקבוקים מסוגים שונים, על מנת שיוכלו לזורקם בטיולנו הבא בפח המתאים, ואכן מיקה היתה הראשונה להביא בקבוק, ומעיין לוינטל הביא היום שקית מלאה בבקבוקים! כל הכבוד. גם אני נרתמתי לדבר, והבאתי כמה בקבוקים, כדי שלא יחסר לאף ילד, שירצה להיות חלק מתהליך המיחזור.
לסיום המפגשון סיפרו לנו בשמחה ובפרטי פרטים שחר ואוריה על טיולם המשותף בשבת ב"שמנא" במושב חגור, שם מסקו זיתים!
הם סיפרו לנו על התהליך, אילו זיתים אוספים לצורך אכילה/הכנת שמן ואילו לא – והיה באמת מעניין מאוד!
אני רוצה לציין לשבח בכיף גדול את כל ההורים שמשתפים פעולה, ושולחים לגן את הילדים עם רשמים וחוויות מטיולי השבת, כדי שנוכל כולנו להכיר מקומות חדשים בארץ ולהרחיב את הדעת לגבי פעילויות שונות. כולנו יוצאים מכך נשכרים תודות לכם!! אנא המשיכו בכך!!
מפגש הבוקר: הכרנו שירי בוקר חדשים ומרעננים: שניים מהם תארו מה אנו עושים כשאנו קמים בבוקר (מצחצחים שיניים, שוטפים פנים וידיים, מתלבשים, מסתרקים וכו'), אחד מהם היה תירוץ מצויין לתרגול גופני קצר ומהנה, לאחר ששוחחנו מדוע טוב לקום ולהתעמל בבוקר, בעיקר בבקרים הקרירים של עונת הסתיו. השירים היו כייפים מאוד, ומיהרנו גם להמחיז אותם.
לאחר הפתיחה הפעילה מאוד של הבוקר, שוחחנו בצורה ממוקדת יותר על מאפייני הסתיו: הרוח הקרירה, העלים הנושרים, הנחליאלי, היורה, העננים בשמים, החצב וכו'. לאחר מכן הפכנו את כף היד שלנו לסתיו, כשכל אצבע היתה סימן סתיו בפני עצמו.
הכרנו גם את האותיות המרכיבות את המילה "סתיו", ספרנו כמה אותיות במילה, וחיברנו תנועות שימחישו לילדים את האותיות. נעסוק בכך מידי יום, כדי להכיר לילדים את המילה הכתובה, ולתת לאותיות המרכיבות אותה משמעות. כך לאט לאט הילדים יכירו אותיות בשמן, ויכירו אותן בשמות שונים ובמילים שונות.
זמן חצר ויצירה: לאחר חוג המוסיקה עם איריס יצאו הילדים לחצר, אז הכינו מתנות יום הולדת לעומר.
מפגש הצהרים: בתחילת המפגש סיפר איתי סספורטס על חוויותיו מטיול השבת שלו עם משפחתו וחברים בנגב: איך ישנו באוהלים, הבעירו מדורה ועשו כיף גדול. היתה זו הזדמנות נהדרת לשוחח על הנגב, היכן הוא ממוקם על גבי המפה, ומה ניתן ו/או לא ניתן למצוא בו.
שאר המפגש היה הכרות של הילדים עם מערך מסיבת יום ההולדת, וחזרה קצרה אך מפורטת מאוד.

יום ב – מפגשון הבוקר: התחלנו עם לוח מזג האויר, בעזרתו גם בבוקר וגם במשך כל היום (מזג האויר השתנה לעיתים קרובות היום, כפי שהסתיו אכן נוהג) בדקנו מה מצב השמים כדי להדביק את הלוחית המתאימה, שמתארת את מצב מזג האויר שבחוץ.
שמחתי לראות את שפע עלי השלכת שהילדים הביאו לגן, ובדקנו את גודלם ואת צבעם.
התרגשנו לראות חצב אמיתי בגן, אותו הביא אוהד, ותודה לדודתו שדאגה לכך.
בהזדמנות זו שוחחנו על הצמחים המוגנים בארצנו, והסברתי להם את הסיבה לכך שהם מוגנים.
הכרתי לילדים שיר (חלקם כבר מכירים אותו) על עלי שלכת, ואפילו הספקנו להציג אותו בעזרת עלי השלכת שהביאו הילדים. שם השיר: "חבורת עלעלים".
וכמובן בחרנו תורני בוקר, ובדקנו מי נמצא בגן ומי חסר.
מפגש הבוקר: את מפגש הבוקר התחלנו עם שיר ימות השבוע, שלאחריו הילדים קיבלו את השלטים שמציינים "היום יום", "אתמול יום" ו"מחר יום", והדביקו אותם ליד שמות הימים המתאימים.
המשכנו עם שירי הבוקר החדשים שלמדנו, ועוד הכרנו שיר חדש ומעורר במיוחד על ... שעון מעורר...
לאחר מכן הילדים הקשיבו לספור סתווי בשם "הגמד והפטרייה" מאת אתי גרנות-וייזר, וניסינו גם להמחיז אותו. מירב דאגה לנו לפטריה אמתית (וכל הכבוד לה על כך!) וגם לגמד, והיה גם נחמד וגם מעניין.
בהזדמנות זו סיפרתי לילדים על הפטריות שצומחות בכל מקום אחרי הגשם, והדגשתי בפניהם במיוחד את ההבדל בין פטריות שניתן לאוכלן לבין פטריות רעילות!
שוחחנו על כך, שמאחר ואף אחד מאיתנו אינו מומחה לפטריות, כדאי לכולנו להזהר מהפטריות הצומחות בחוץ, ולא לגעת בהן, ווודאי שלא לטעות ולטעום אותן. עדיף לאכול ולגעת רק בפטריות אותן אנו קונים אצל הירקן.
המשכנו עם "כף היד שלי היא סתיו", כשדקלום זה עוזר לנו לזכור את סימני הסתיו בצורה מוחשית מאוד, ובהזדמנות זו גם להכיר את שמות אצבעות ידינו.
סיימנו עם אוריינות המילה "סתיו". הילדים כבר מכירים את סדר האותיות, את כמות האותיות במילה, ונהנו מאוד להפגין זאת.
זמן חצר ויצירה: היום בחצר הילדים הכינו עננים מלאים בטיפות גשם. איפשרתי לילדים להחליט אם הענן שלהם יהיה עמוס בטיפות או מועט בהן, אך ניצלתי את ההזדמנות לשוחח איתם ליד שולחן היצירה על מחסור המים בכינרת, והילדים הבינו את הרמז, ועזרו למלא את הכנרת בהדבקת טיפות גשם רבות על העננים שלהם.
מפגש הצהרים: התחלנו עם השיר-ריקוד החביב עלינו "מטייל אני לבד", וסיימנו את המפגש בחזרה נהדרת לקראת מסיבת יום ההולדת הראשונה בגן!


יום ג – מפגשון הבוקר: התחלנו בכך שכבר בשעה מוקדמת זו כל ילד לקח את שמו לידיו, והדביק אותו על גבי לוח השמות מתחת למספר המתאר את כמות האותיות שבשמו. הילדים עזרו אחד לשני, והיה נהדר.
המשכנו בכך שבירכנו את נעם בברכת "ברוך רופא חולים" לאחר שובו ממחלה.
עומר ואוריה סיפרו על הקשת שראו היום בשמים, וזו היתה הזדמנות מצויינת לדון כיצד נוצרת קשת.
ביררנו מה מצב מזג האויר הבוקר, וכמובן החלטנו איזו לוחית תתאים להתלות מתחת ליום שלישי, ובהמשך היום שינינו מספר פעמים את הלוחית – לפי מצב מזג האויר, ואני חייבת לציין – שהילדים יזמו בכל פעם את הדבר!!
וכמובן – בחרנו תורני בוקר ...
מפגש הבוקר: התחלנו עם שני דיקלומים המתאימים במיוחד ליום סתוי – ואפילו חורפי משהו שחווינו היום: האחד (מוכר וודאי לכולכם) "רוח ... בפרדס נפל תפוח", והשני "מר שבלול". הדיקלומים לוו בתנועות מתאימות, שמתרגלות לילדים מוטוריקה גסה ועדינה, וכן תיאום עין יד. אני עובדת רבות עם הילדים בעקיפין על חיזוק חגורת הכתפיים במסגרת השירים וההצגות שלנו. רבות מן התנועות המלוות עוסקות בכך שהילדים בעצם מחזקים בעזרתן את חגורת הכתפיים ואת פלג הגוף העליון.
המשכנו בשירי הבוקר שהילדים ממש אוהבים, וכן בשירי סתיו, שהומחזו פעמיים על ידי הילדים.
לאחר מכן עשינו הצגה של שיר ימות השבוע, ואין ספק שהילדים מפגינים שיפור של 100% מאז תחילת השנה בתפיסתם את סדר ימות השבוע, איזו יום בא לפני ואחרי הימים, וזה ממש כיף גדול. לא כולם באותו הקצב – וגם זה בסדר גמור. לאט לאט כולם יגיעו לאותו המקום.
המשכנו עם השיר-ריקוד "מטייל אני לבד" מאת מירב האוסמן, ותרגלנו עבודה בזוג, לחיצת ידיים נכונה (קשה מאוד לילדים, אבל גם כאן השיפור הוא גדול, ואני בטוחה שעוד כמה שבועות כל הילדים כולם יצליחו במוטוריקה המסובכת הזו).
סיימנו עם "כף היד שלי היא סתיו", ונזכרנו בסימני הסתיו, ובסיפור "הגמד והפטריה" תוך המחזת הסיפור הקצר והמקסים.
זמן חצר ויצירה: המשכנו וסיימנו עם יצירת העננים המלאים בטיפות מים. היום נשארנו כמובן בגן, ולא יצאנו לחצר, ובזמן זה מירב הסבירה לילדים את חשיבות פינת המשפחה, כיצד משחקים בה נכון, ובעצם לימדה אותם בזה את הסדר הנכון של כל פריט: כלי מטבח – במטבח (ולא בתוך עגלת התינוק, לדוגמא) וכו'. שיחה זו היתה חשובה ונהדרת ליום גשום זה, והילדים נהנו להקשיב, ושיתפו פעולה.
מפגש הצהרים: חזרה לקראת מסיבת יום ההולדת ביום שישי.

יום ד – מפגשון הבוקר: פתחנו את המפגשון באוריינות שמות הילדים. שוב הילדים לקחו את שמם והדביקו אותם תחת המספר המתאר את כמות האותיות בשמם. הם עזרו יפה האחד לשני!
לאחר מכן הצגתי בפניהם את היצירה החדשה אותה נכין היום: "תמונת סתיו". הסברתי להם מה יהיו השלבים ביצירה, ושוחחנו על ההגיון שבכל שלב.
אריאל הציג את מטרייתו החדשה, וכולנו התפעלנו.
בדקנו את מצב מזג האויר בחוץ, ומיקמנו את הלוחית המתאימה על גבי לוח מזג האויר, וגם היום שינינו את הלוחית מספר פעמים – לפי מזג האויר המשתנה, והדי מפתיע!
סיימנו עם שיר חדש: "אתמול בצהרים", שהצחיק את הילדים, ומבחינתי היה עזר לשוחח על סימני הסתיו.
בסוף קראתי לכל הילדים לשולחן האוכל – אחד אחד – ולאחר שהתמסרתי בכדור עם כל אחד מהם בנפרד, ישבנו לאכול.
מפגש הבוקר: התחיל עם השיר "אתמול בצהרים". למדנו להמחיז אותו, לעשות את התנועות המתאימות, ושוחחנו בזכותו על משמעות המילה "חיפזון", והילדים אמרו שמות של חיות מהירות, שהמילה "חיפזון" מתאימה להם. שוחחנו על החילזון המופיע בשיר, על הנחליאלי ועל הענן המלא בטיפות גשם.
המשכנו עם שירי הבוקר, שהובילו אותנו לשיחה כיצד מתלבש כל ילד בבוקר? לבד או בעזרת הוריו? הדגמתי בעזרת עומר, נעם ואיתי דבי טריק כיצד ללבוש את החולצה בקלות (רוב הילדים ציינו שקשה להם ללבוש את החולצה), והילדים נהנו מאוד מכל התהליך.
שוחחנו היכן אתם ההורים משאירים להם את הבגדים שהם אמורים ללבוש בבוקר, וכל הילדים היו נלהבים מאוד לשתף את כולנו בכך.
סיימנו עם הספור "הגמד והפטריה", אותו הם מתחילים להכיר כבר בע"פ. כשנגיע לשלב הזה – נערוך הצגה!
זמן חצר ויצירה: לפני שהתחיל לרדת גשם הספקנו לצאת לשחק בחצר, ובו"ז גם ליצור. חלק היו בחוג יוגה בתוך הגן, והחלק השני – בחוץ. ואז התחלפנו. בשולחנות היצירה הכנו "תמונת סתיו":
הילדים מרחו שכבת דבק דקה בתחתית הבריסטול (=אדמה), ועליה פיזרו חול. לאחר מכן הדביקו 2 נחליאלים כאילו הם עומדים על האדמה, ציינו עץ, והדביקו עלים ירוקים על ענפיו ועלים חומים על האדמה. היצירה הסתיימה בציור השמים. כל ילד בחר האם תמונתו תהיה של יום בהיר, ואז השמים היו כחולים, או יום מעונן – אז השמים נצבעו באפור עם עננים.
מפגש הצהרים: התחלנו עם השיר-ריקוד "מטייל אני לבד", והמשכנו בחזרה לקראת מסיבת יום ההולדת הראשונה.

יום ה – מפגשון הבוקר: המשכנו גם הבוקר באוריינות שמות הילדים, כשהדגש הוא על מספר האותיות בכל שם. בחרנו תורני בוקר, ספרנו עד 20, ושוחחנו על אירועי מחר: יום הולדת לעומר + קבלת שבת עם אמתי ועדן כהורי השבת.
מפגש הבוקר: התחלנו עם שיר ימות השבוע, ולאחריו בדקנו את מצב מזג האויר. פה אחד הוחלט לתלות על גבי הלוח את הלוחית המציינת "נאה", ועליה מצויירת שמש חייכנית. היום לא החלפנו כלל את הלוחית!
שוחחנו בהקשר זה על הפכפכותו של הסתיו, ובדקנו איך התלבשנו היום. ראינו את ההבדלים בין בגדי הילדים.
שרנו שירי בוקר וגם שירי סתיו, וסיימנו עם משחק אוריינות משעשע עם המילה "סתיו": בהתחלה בלבלתי את סדר האותיות לנגד עיניהם, והיה עליהם לתקן את הבלבול, ולאחר מכן שלחתי בכל פעם ילד אחד החוצה, ואז ילד אחר בלבל את האותיות (קראנו לו "הרוח השובב"...). היה משעשע מאוד, והילדים הכירו עוד יותר את המילה ואת האותיות המרכיבות אותה.
זמן חצר ויצירה: המשכנו אך לא סיימנו עם "תמונות הסתיו", וביום ראשון נמשיך בכך. יום מקסים היה היום, והיה פשוט תענוג להיות בחצר. כדי להוסיף על הכיף, את ארוחת הצהרים אכלנו בחוץ!
מפגש הצהרים: התחלנו עם מפת המדינה, ובדקנו היכן הכנרת, אילת, ירושלים, הר החרמון. הכרנו את הים התיכון, ובדקנו את גודלה של הכנרת לעומת גודלו של ים המלח והים התיכון. שוחחנו על טעם המים בכל אחד מאותם ימים. הילדים הביעו עניין רב!
המשכנו עם הספור הקצר והחמוד "הגמד והפטריה", והיום הם פחות או יותר קראו אותו יחד איתי בקול אחד נלהב ושמח!!
ולבסוף השלמנו את החזרה למסיבת יום ההולדת. הילדים מכירים את מערך המסיבה, את השירים, ויודעים למה לצפות. כל אשר נותר לנו הוא לעשות כיף חיים מחר במסיבה, ולהמשיך להנות בכל שאר המסיבות לאורך השנה!
מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו עדן ואמתי.

כמו כן נחגוג מסיבת יום הולדת לעומר! מזל טוב לחמוד ולבני משפחתו!

לידיעתכם: מסיבות ימי ההולדת מתחילים בשעה 9:30 ונמשכים כשעה. אנא הקפידו להביא את ילדיכם עד 9:00 על מנת שיתערו בקרב הילדים, ויתחילו עם כולם את היום ואת המסיבה בכיף.

אני רוצה לברך את דגנית לרגל יום הולדתה ה- 12 (בת מצווה!!) של בתה, סתיו, ולאחל לה ולמשפחתה שפע מזל טוב ויום הולדת שמח!!

החל מהשבוע הבא היום החופשי שלי יהיה יום רביעי. לידיעתכם.

בעקבות עניין שהפגנתם אתם ההורים, אני מוסיפה "פינה" נוספת לסיכום השבועי, ובו ארשום מידי שבוע בצורה מרוכזת הצעות לטיולי שבת – כמובן בעקבות החוויות שהילדים מספרים לי (בזכותכם) וגם אתרים בהם ביקרתי אני. כולי תקווה שההצעות יתנו לכם רעיונות לטיול משפחתי בשבת, שיהיה מעניין וכייפי לכל המשפחה!

סיכום שבוע #8

הורים יקרים,

יום א – חופשת חג

יום ב – חופשת חג

יום ג – חופשת חג

יום ד – מפגשון הבוקר: התחלנו את הבוקר בהתרגשות החזרה לגן. בירכנו את איתי זלוטניק על שובו לגן לאחר מחלה ממושכת בברכת "ברוך רופא חולים", ושמחנו על הפומלה החגיגית והמרשימה שהביא עימו לגן איתם מחצר סבו וסבתו. ילדים רבים הביאו עלונים מטיולים משפחתיים שערכו או חוויות אותן סיפרו בעל פה או אפילו עלים, אבנים וחרובים!
תודה לכל ההורים ששיתפו אותנו בחוויות הטיולים!
כמובן ביררנו מי הגיע לגן ומי חסר בעזרת כרטיסי השמות, ואוריה, עומר וגיא בונה היו חרוצים במיוחד, כשמיהרו גם להוריד את שמות הילדים שהגיעו לגן באיחור וגם לספור בכל פעם מחדש את מספר הילדים החסרים, ולעדכן את כולנו! כל הכבוד!
בחרנו תורני בוקר בצורה מעט שונה, כשבמקום לנסות ולזכור בעל פה מי כבר היה תורן על מנת שלא לבחור בו, פשוט הנחנו בצד את כרטיס שמו, וכך ראינו מי כבר היה ומי טרם, על מנת שנוכל לבחור כראוי.
הבוקר מעט מיהרנו, משום ההצגה שחשבנו שעתידה להתקיים ב- 9:30, אולם מאוחר יותר גילינו שאלי פלפלי נתקע עם מכוניתו, ולא יכול היה להגיע, ולכן ההצגה נדחתה למחר.
מפגש הבוקר: לאחר שגילינו שלא תתקיים הצגה, מיהרנו לסדר את הכסאות למפגש, קראנו ספור יפה שהביאה אוריה, ולמדנו שיר-ריקוד חדש בשם: "מטייל אני לבד". הדגש בשיר-ריקוד החביב הזה היה הזוגיות בין הילדים, לחיצת יד נגדית כראוי (קשה יותר ממה שחושבים עבור הילדים), כיווניות תנועה, תורות – בכל פעם ילד אחר מבין בני הזוג היה הדומיננטי בשיר-ריקוד.
השיר התחבב על הילדים ממש מייד, ולכן היה קל מאוד לחזור עליו מספר פעמים כדי ללמוד את התנועות, ולשים דגש על התנועות המיוחדות כדי לעשותן כראוי.
אנחנו עוד צריכים לעבוד על זה ...
אז פיניתי במה מלאה לכל הילדים שרצו לספר בהרחבה על הטיולים המשפחתיים ושאר החוויות מחג סוכות: כל ספור לווה במציאת מיקומו על גבי המפה, ובשאלה האם הוא ממוקם בצפון/בדרום או במרכז.
טעמנו חרובים שהביא שחר, ראינו בלוטים ועלים שהביא אוהד מעין חמד (שליד ירושלים), שמענו שוב חוויות מביקור בפארק אוטופיה שהפעם סיפר ערן, חוויות מטיולים משפחתיים של גיא בונה בעמק החולה וגם בבית גוברין, הקשבנו למיקה שסיפרה על החיות שראתה בגן החיות, וסיימנו עם אמתי שספר בשמחה על טיולו המשפחתי בנגב (הזדמנות לספר לילדים על הנגב, היכן הוא ממוקם, ועל צחיחותו). אמו של אמתי, קרן, השקיעה, ושלחה עימו דף מפורט עם החוויות בצירוף ציורים שהלהיבו את כולנו.
זמן חצר ויצירה: הילדים יצאו להתאוורר בחצר, וזכו לטפטוף מלהיב משמים. היום לא עשינו יצירה, אלא המשכתי עם המבדק בחשבון. במקביל הגיע גיא, המדריך ליוגה, והעביר לילדים שיעור מקסים שכלל כדורי ג'ימבורי.
מפגש הצהרים: התחלנו עם שירי מפגש, עשינו הצגה של שיר ימות השבוע בצירוף השלטים, ושרנו כמה משירי חגי תשרי.

יום ה – מפגשון הבוקר: הבוקר התחיל כמובן באוריינות שמות הילדים ובבדיקה מי הגיע לגן, ושוב כמה ילדים לקחו על עצמם לספור כמה ילדים חסרים, ולעדכן את כולנו. לאחר שבחרנו תורני בוקר (לפי השיטה שכתבתי לכם עליה אתמול), קראנו שוב ספור שהביאה אוריה: "חנות של מפלצות" שכתבה אורית אבני בר-און. ספר באמת חמוד, שמתאר חנות שבה רוכשים מפלצות, שבעצם עוזרות לילדים להלחם בפחדים שלהם ... רעיון מתוק ויפה. הילדים הודיעו לי שאהבו את הספור, ותודה לאוריה ששיתפה אותנו בספור היפה!
מעיין גולדבורט שיתפה אותנו בחוויות מחופשת חג הסוכות: סיפרה על ביקור במוזיאון הילדים בחולון יחד עם אוריה ועוד שתי חברות מהגן מן השנה שעברה, וכן בילוי על החוף עם בני דודיה.
איזה כיף שאתם מציידים את הילדים בפתקאות שמשתפות אותנו בחוויות שהם חווים. זה מאפשר להם לחוות מחדש (וכך גם לזכור טוב יותר) את הכיף שעשו, וגם להיות במרכז העניינים לכמה דקות. כולנו חווים זאת יחד איתם, ולומדים על מקומות יפים במדינתנו היפה.
מפגש הבוקר: מייד לאחר ארוחת הבוקר יצאנו זוגות זוגות לטיול לפח המיחזור. הילדים התרגשו ושמחו, וכמובן נתתי להם לשמור על הסביבה בעצמם, כשהשליכו לפח ניירות ובקבוקים. הזמנתי את הילדים להביא לגן בקבוקי שתיה כדי שבטיול המיחזור הבא – ישליכו אותם לפח הבקבוקים. אשמח אם תשתפו פעולה.
כשחזרנו מייד סידרנו את הכסאות למפגש, שתינו מים (המון מים!), ושרנו שירי בוקר. לאחר מכן חזרנו לשיר-ריקוד שלמדנו אתמול, והמשכנו לתרגל את התנועות המסובכות, שהילדים ממש אהבו!
היה כיף.
יצאנו לחצר, כי מעט אחרי 11:30 הגיע אלי פלפלי לערוך לנו הפעלה מוסיקלית בנושא חג הסוכות.
עד שהוא הגיע שרנו שירי חג ללא הטייפ, ונהננו מאוד להיות בדשא באוירה שונה מבדרך כלל.
זמן חצר ויצירה: המשכתי וכמעט סיימתי עם המבדק החשבוני. בקרוב תקבלו מיילים אישיים שמעדכנים אותכם לגבי הממצאים שראיתי אצל ילדיכם הפרטיים בצירוף כמה המלצות איך לתרגל איתם מעט חשבון פשוט ובסיסי בצורה משחקית ופשוטה מאוד. מבטיחה שתהנו יחד איתם!
מפגש הצהרים: סוף סוף פגשנו את חיפי ויוכבד, להן חיכו הילדים מאז חזרו מחופשת חג הסוכות!
כמובן שרנו קצת ושוחחנו על אירועי היום, והסתיים לו עוד יום יפה.

מחר יום שישי, יתקיים טקס קבלת השבת, וכהורי השבת יכהנו יעלי ואיתם.

בשבוע הבא נתחיל עם נושא הסתיו, אותו ילוו סיפורים בנושא, שירים, הצגות, דיקלומים – ומשחקים אורייניים בהתאם לנושא.

כמו כן בשבוע הבא מתחילים לחגוג מסיבות ימי הולדת!!
הראשון לחגוג ביום שישי הבא הוא עומר! מזל טוב לחמוד ולמשפחתו!

לידיעתכם: מסיבות ימי ההולדת מתחילים בשעה 9:30 ונמשכים כשעה. אנא הקפידו להביא את ילדיכם עד 9:00 על מנת שיתערו בקרב הילדים, ויתחילו עם כולם את היום ואת המסיבה בכיף.

יום ראשון, 19 באוקטובר 2008

סיכום שבוע #7

הורים יקרים,

יום א – מפגשון הבוקר : בדקנו מי נמצא בגן ע"י בחינת שמות הילדים.
בדקנו את לוח ימות השבוע, והילדים סיפרו איזה יום הוא היום, איזה יום יהיה מחר ואיזה יום היה אתמול, ולפי זה הניחו את הלוחיות המתאימות ליד שמות הימים.
בחרנו תורני בוקר לאחר ספירה כפולה עד 20.
שמענו חוויות מטיולי שבת:
שחר שיתף אותנו בחוויותיו עם משפחתו וחברים בעין חמד ליד ירושלים, ונעם ועמית ספרו לנו על טיולם המשותף עם משפחותיהם בנחל התנינים! בזכותם למדנו כולנו שנחל התנינים נמצא באזור הצפון, והכרנו מקום נוסף שנמצא במרכז המדינה סמוך לעיר הבירה שלנו!
הילדים שמחו לשתף, ענו על שאלות, והיה מעניין ומלמד לכולנו!!
מפגש הבוקר: הילדים נכנסו למפגש כשהם לוקחים את שמם מלוח השמות ומדביקים אותו מתחת למספר המתאר את כמות האותיות בשמם. בזמן המפגשון נזכרנו איך סופרים את האותיות ובדקנו כמה משמות הילדים בגן.
לאחר מכן מונו כמה ילדים מתנדבים כצוות שופטים, שהיו צריכים להביע את דעתם על אופן מיקום שמות הילדים על גבי הלוח, והם תיקנו שמות שלא נמצאו במקום הנכון, עזרו לספור אותיות בשמות הילדים, והעשירו מאוד את כולנו.
שרנו שירי בוקר מוכרים, ולמדנו שיר בוקר חדש ויפה, שהכרנו דרכו את המילה "ניר" (שדה גדול ופתוח שאינו חרוש), שוחחנו בזכותו על סוג האוכל של הציפורים, וכן למדנו כיצד מברכים "בוקר טוב" ללא מילים בשפת החרשים. שאלו את הילדים!!
המשכנו בנושא חג הסוכות: למדנו שחג הסוכות בעצם מתחיל מזמן יציאת בני ישראל ממצרים, והקימו סוכות ששימשו במקום בית בזמן מנוסתם ממצרים.
כמו כן הכרנו את הברכה על 4 המינים (בעצם, עלי להיות כנה, ולספר שהכרנו אותה עוד ביום שישי לפני קבלת השבת) ואת 4 המינים עצמם: למדנו את שמותיהם, הכרנו את מאפייניהם: שהאתרוג הוא בעל טעם וריח, הלולב הוא בעל טעם (שבעצם הטעם הוא של פרי התמר שנמצא על גבי הדקל, ממנו נלקח), ההדס הוא בעל ריח וללא טעם, והערבה ללא ריח וללא טעם. מספר ילדים הוזמנו להחזיק את 4 המינים באופן הנכון ולברך עליהם. חזרנו בערך 7 פעמים על הברכה, והילדים הכירו אותה.
בזמן החצר: הילדים הכינו עם מירב ודגנית פנסים לסוכה: הדביקו מדבקות על גבי ניירות צבעוניים וגזרו לצורת הפנס. בינתיים הם יקשטו לנו את הגן, אבל ביום חמישי תקבלו הביתה את כל היצירות היפות שהילדים הכינו לכבוד חגי תשרי.
בינתיים בגן ישבתי עם עוד כמה ילדים עם המשחק החשבוני כדי לבדוק את רמת הבנתם והכרתם את המספרים עד 10. כשאסיים עם כל הילדים אשלח לכולכם עדכון אישי לגבי הילדים הפרטיים שלכם, כדי שנוכל להתקדם איתם בשיתוף פעולה.
מפגש הצהרים : הכרנו שיר יפה לחג הסוכות אותו גם הצגנו: "אורחים לסוכה".
לאחר מכן המשכנו בנושא 4 המינים, והילדים הפעם חשו בידיהם את 4 המינים, הריחו, מיששו, הרגישו – ונהנו מאוד מכך!

יום ב – סוכות

יום ג – סוכות

יום ד – מפגשון הבוקר : הבוקר התחיל בהתרגשות שלאחר יומיים של חג.
בחרנו כמובן תורני בוקר לאחר ספירה עד 20, ורוני ובן הקדימו לסדר את לוח השמות כך ששמות הילדים החסרים מהבוקר היו למעלה. כשהילדים הגיעו לגן – תפקידם היה להוריד את שמם למטה.
לאחר מכן הקשבנו לחוויות מעניינות מטיולים של כמה מהילדים:
נעם ספר לנו בהתרגשות ובפירוט (עזר לו עמית שכבר ביקר שם, והיה נלהב מאוד להוסיף מידע שהיה לדעתו חסר בסיפורו של נעם) על ביקורו עם משפחתו בפארק אוטופיה בעמק חפר.
איתי דבי סיפר לנו על טיול מקסים שערך עם סבו וסבתו בספארי ברמת גן, ותיאר את החיות שראה ואת מעלליהן.
היה לכולנו כיף גדול, וכמובן לא שכחנו להסתכל במפה ולראות היכן ממוקמים המקומות הללו.
מפגש הבוקר: התחלנו את המפגש בשירי חגי תשרי. סקרנו כמה משירי ראש השנה, המשכנו בשירי יום הכיפורים, וכמובן עם שירי חג הסוכות. שרנו שני שירים שלוו באביזרים כיפיים, שעזרו לנו להציג את השירים בכיף גדול:
1)
אורחים לחג

לחן: מרק ורשבסקי מילים: לוין קיפניס

יום טוב לנו, חג שמח
ילדים, נגילה נא
לסוכתנו בא אורח:
אתרוג זהוב - ברוך הבא!
יחד את החג נחוג
בלולב, הדס אתרוג
הו, האח, נשמח מאוד
ובמעגל נרקוד.
יום טוב לנו,
חג שמחילדים, נגילה נא
לסוכתנו בא אורח:
לולב ירוק - ברוך הבא!
יחד את החג נחוג ...
יום טוב לנו,
חג שמחילדים, נגילה נא
לסוכתנו בא אורח:
הדס ריחן - ברוך הבא!
יחד את החג נחוג ...
ועתה, כולנו יחד
ילדים, נגילה נא
נקבל פני אורחת:
בת הנחל - ערבה!
לצורך שירת השיר הוזמנו 4 ילדים להחזיק שלטים שמתארים כל אחד מארבעת המינים, אותם הרימו בזמן המתאים לפי השיר, ושאר הילדים עשו תנועות שמטרתן היתה כמובן המחשת השיר והמוטוריקה הגסה. הם אהבו מאוד את השיר!!

2) סוכתי הסוכה (אני מניחה שאינכם זקוקים למילות השיר, נכון?)
שיר זה שרו הילדים בליווי מטפחות בד, שסוככו עלינו במהלך השיר כסכך לסוכה, שימשו אותנו כזקן ארוך (הכל לפי מילות השיר), כבגד חגיגי וכאמצעי לחוות את השיר בהנאה גדולה. את השיר שרנו גם בישיבה וגם במרחב.
במפגש שוחחנו על החג שמגיע מייד אחרי סוכות, הלוא הוא שמחת תורה. שוחחנו על משמעות החג, על השמחה והריקודים ברחובות, ועל כך שכמו חודשי השנה שמתחילים מחדש לאחר שהם מסתיימים בחודש אלול – כך גם ספר התורה: לאחר שמסיימים לקרוא בו – מתחילים מההתחלה, והשמחה על כך רבה מאוד!
הראיתי לילדים דגל שמחת תורה, והסברתי שהיום בזמן היצירה נכין ביחד דגלים מקושטים ויפים, כדי שנוכל לחוות את החג כשיגיע.
לאחר מכן ספר איתי סספורטס על טיולו המשפחתי בעיר העתיקה בירושלים, והוא היטיב לספר לילדים על האתרים בהם ביקר, להנאת כולנו. הוא גם ידע יפה להראות במפה את מיקומה של ירושלים, והזמין כמה חברים שיראו את העיר במפה גם כן.
כמובן לא שכחנו לדבר על הגשם שהתחיל לרדת עוד מהלילה, הדגשתי שזה אינו היורה יותר, וראינו איך הס תיו ההפכפך שוב בא לידי ביטוי בכך שלמרות הגשם – היה בעצם חם בחוץ!
כמו כן חשבנו ביחד מי שמח על הגשם, והוזכרו הכנרת, העצים, הפרחים, הצמחים וכמובן בעלי החיים והאנשים.
בזמן החצר: קישטנו דגלי שמחת תורה!
היום לא יצאנו לחצר בשל האדמה הרטובה והמתקנים הרטובים, ולכן ניצלנו את העובדה שבמקביל היה גם חוג היוגה, ולקחתי כמה ילדים כל פעם הצידה (אלה שלא השתתפו בשיעור באותו הזמן) כדי ליצור.
מפגש הצהרים : התחלנו עם שירי חג ושירי מפגש שמחים אותם הציגו בכל פעם כמה ילדים שישבו לידי ובמקומי, שוחחנו עוד קצת על שמחת תורה, וסיימנו את המפגש ביצירה יפה, ששמה דגש על מוטוריקה עדינה:
הילדים קיבלו בריסטול עליו היה מצוייר רימון ובתוכו עיגולים שהמחישו את גרעיניו הרבים, והיה עליהם להדביק מדבקות צבעוניות עגולות בתוך עיגולי הגרעינים. פעולה לא פשוטה.
מרבית הילדים עסקו בעבודה בצורה טובה ומדוייקת, ואחרים נזקקו לעזרה קלה.
ילדים שהתקשו בהוצאת המדבקות מדף המדבקות (קבלו זאת בטיפ טוב לשימוש ביתי) הדבקתי להם את המדבקות על גב היד, ומשם היה להם הרבה יותר קל להוציא את המדבקות. ההצלחה המוטורית הזו פינתה את מעייניהם להדבקה מדוייקת על גבי גרעיני הרימון, כך שהשגנו הצלחה בקרב כל הילדים.
חשוב מאוד ליצור אצל הילדים תחושת הצלחה, שמעודדת אותם להמשיך ולהתקדם ולדרבן עצמם.
היצירה לוותה בהשמעת שירי חג הסוכות, והילדים ישבו מאוד יפה ובשקט על הרצפה,זמזמו לעצמם את השירים, ועבדו יפה ובריכוז. הייתי גאה בכולם מאוד!!

יום ה – מפגשון הבוקר : התחלנו את הבוקר בבשורה משמחת מאוד:
לליב הפכה לאחות גדולה לאח תינוק קטן שנולד אתמול!!

מזל טוב לכל משפחת צידון על הולדת התינוק!!

בהמשך בחרנו תורני בוקר לאחר הספירה עד 20, בדקנו מי נמצא מהילדים ומי חסר (אוריינות שמות), ותודה לעומר ולמעיין גולדבורט שסידרו הבוקר מיוזמתם את לוח השמות לנוחיות כל הילדים!
בהמשך שיחקתי עם הילדים בישיבה משחק מסירות עם כדור לבדיקת עירנותם. הילדים התמסרו איתי, והראו לי עד כמה הם ערניים, ותופסים יפה את הכדור.
שוחחנו על כך שמחר – יום שישי, לא באים לגן מאחר ויוצאים לחופשת חג סוכות + שמחת תורה, והדגשתי בפניהם שנחזור לגן כולנו רק ביום רביעי הבא. המחשתי להם זאת ויזואלית על גבי לוח תורני הבוקר.
מפגש הבוקר: הילדים נכנסו למפגש כשהם לוקחים את שמם ומדביקים אותו מתחת למספר המתאר את כמות האותיות בשמם. ביקשתי שהפעם לא יבואו להעזר בי, אלא רק האחד בשני. זה עבד נפלא, ושיתוף הפעולה ההדדי היה מקסים. ילדים שמחו לפנות לחבריהם, ואלה שמחו לעזור להם.
המשכנו מייד בחגיגת שירי חגי תשרי, שלוו בהופעות של הילדים. ההופעות היו לקראת היציאה לחופשת החג מחר.
שוחחנו תוך כדי על מאפייני כל חגי תשרי, המשמעות של הסמלים המלווים את החגים, וכמובן שרנו ושמחנו.
בהמשך הילדים בדקו אם לוח השמות זקוק לתיקונים, כלומר: האם כל הילדים הדביקו נכונה את שמם.
כמה ילדים הצביעו, והעירו על שם זה או אחר שלא היה מונח במקום הנכון, ולאחר מכן הוזמנו להסביר מדוע הם חושבים שישנה טעות, ואיך מתקנים אותה. כולנו למדנו מכך, והעיקר – כל הילדים מצאו עצמם בודקים את שמות כל ילדי הגן, סופרים את האותיות בשמות חבריהם, ומתרגלים בכך אוריינות וחשבון מבלי לשים לב ...
לאחר שההופעות הסתיימו, החזירו הילדים את האביזרים הנלווים למקום תוך כדי השיר שנועד לחדד את תשומת ליבם לצבעי בגדיהם ולצבעי בגדי החברים. שיר זה חביב עלינו מאוד, ונועד לתרגל הכרת צבעים. אין ספק שמתחילת השנה ישנו שיפור עצום בהכרת שמות הצבעים (וגם כאלה שאינם שגרתיים ויומיומיים), ובעיקר בתשומת לב הילדים לצבע בגדיהם, וקימתם בזמן.
לסיום – כמובטח עוד מאתמול – פגשנו לאושרם העצום של הילדים בחיפי החיפושית וביוכבד, והשמחה היתה רבה!
בזמן החצר: המשכנו וסיימנו להכין את דגלי שמחת תורה. סוף סוף יצאנו היום לחצר, והיה כיף גדול.
מפגש הצהרים : התחלנו את המפגש בשירת כמה שירים:
בין הקיץ לסתיו חודש תשרי, שיר ימות השבוע + ההופעה עם שלטי הימים (מתרגל קצב נכון, הכרת הימים, זיהויים על פי השלטים).
סיימנו את המפגש ביצירת הדבקה קולקטיבית: כל הילדים ישבו על הרצפה, ושני ילדים (עידו ומעיין גולדבורט) סייעו לי לחלק את הבריסטול ואת מגזרות הנייר.
הקפדתי על כך שהילדים מקשיבים להוראות שלי, ועושים כבקשתי: ראשית הדבקנו את הסוכה במרכז הבריסטול, ואז את 4 המינים סביב לה, ולסיום את המאגד של 4 המינים יחדיו.
כמובן לא שכחנו את הרגלי העבודה המסודרים והנקיים שלנו בזמן השימוש בדבק.

זהו.

מחכה לפגוש שוב בכולכם בשבוע הבא לאחר תום כל חגי תשרי, אז נחזור לשגרה.

בשבוע הבא נמשיך מעט באוירת חגי תשרי, נלמד שיר בעזרתו נרקוד, וכל ילד (כמובן אלה המסוגלים לכך מבחינה גילית ובשלות מוטורית) ינסה לרשום את שמו. נראה איך יצא. תוכלו לראות את התוצאות במגירות הילדים בסוף השבוע הבא.

בשבוע שלאחר מכן נתחיל את נושא הסתיו, ונתכונן לקראת מסיבת יום ההולדת הראשונה בגן – של עומר!!

ביום שישי הבא נקיים את טקס קבלת השבת כשיעלי תכהן כאמא של שבת ואיתם כאבא של שבת!


חג שמח ושבת שלום לכולכם!!

יום שבת, 11 באוקטובר 2008

סיכום שבוע #6

הורים יקרים,

יום א – מפגשון הבוקר : התחלתי את הבוקר עם זה שסיפרתי לילדים שביקרתי עם משפחתי בשבת ב"חי בר" בשמורת הכרמל בחיפה. גם סיפרתי וגם הראיתי היכן נמצאת חיפה על גבי המפה, ציינתי שחיפה נמצאת על הר הכרמל שבצפון המדינה, וגם הסברתי על החי בר. גם מעיין גולדבורט שיתפה אותנו בכך שהיתה ממש קרובה אלי בשבת, בנשר (סמוך לעיר חיפה), ונהנתה בפארק קק"ל.
הבאתי לילדים חרובים מעשרות עצי החרוב שראיתי בדרכי בחי בר, והילדים הסכימו אפילו לטעום אותם!
מיששנו אותם, חשנו את קשיותם, הרגשנו שגם קשה לנגוס בהם, אבל מי שניסה – חלקם לפחות גילו שטעמו של החרוב טעים מאוד! ראינו את הגרעינים שבתוכו, ונהננו מכך מאוד.
בהמשך המפגשון קיבלנו את פניו של עידו שחזר סוף סוף מפאריז, ואפילו הביא לילדים דגם של מגדל אייפל, שיוכלו לחוות איתו חלק מן החויות ולהתרשם.
המשכנו עם ימות השבוע, אותם סדרו יפה לפי הסדר ערן ושחר, והוספנו את השלטים של "היום", "מחר" ו"אתמול".
וכמובן סיימנו עם אוריינות שמות הילדים – מי נמצא בגן.
מפגש הבוקר: שרנו את שיר ימות השבוע, את "שנה הלכה שנה באה" – לפי בקשתו של אריאל, ואז שוחחנו על יום הכיפורים: על הצום ועל השופר. הדגשתי לאחר השיחה על הצום ועל מטרותיו שהצום לא נועד לילדים, ואפילו אסור עליהם עד גיל הבר מצווה.
המשכנו בשיר החדש שהילדים הכירו ואוהבים מאוד "מתנה לראש השנה", ועם "שופר" ו"ברוגז-שולם", ולבסוף – לאחר ששוחחנו על עץ החרובים בבוקר, קראתי לילדים את הספור המקסים מאת פיבי גילמן
"עץ הבלונים", כשהילדים בעצמם ציינו שזה וודאי אינו ספור אמיתי.
בזמן החצר: הילדים סיימנו את היצירה עם הרימונים מן השבוע שעבר עם דגנית, ובמקביל המשכתי לעבוד עם חלק מן הילדים על המשחק החשבוני, שנועד לבדוק את הכרתם של רצף המספרים עד 10, זיהוי המספרים ויכולתם לחבר בין מספר לכמות.
מפגש הצהרים : במפגש הצהרים שרנו שני שירים, עשינו חידון על חודשי השנה העברית, ויצרנו משעווה שהבאנו ממושב משמרת מהטיול ביום שישי נרות במו ידינו! הילדים למדו לגלגל את השעווה ולשים בתוכה את הפתיל, ולקחו עימם הביתה את יצירתם היפה.

יום ב – מפגשון הבוקר : הראיתי לילדים (לבקשתם מאתמול) תמונות מהטיול המשפחתי שלי לחי-בר בשמורת הר הכרמל בחיפה. שוב נזכרנו היכן נמצאת העיר חיפה, בשמו של הר הכרמל, וכן סיפרתי להם על חשיבות החי בר. ערכנו "תערוכה" של התמונות, והילדים הגיעו בסדר מופתי להביט בהן ולהתרשם.
כמובן בחרנו תורני בוקר, בדקנו מי הגיע לגן, ואפילו הספקנו לשוחח על יום הכיפורים הקרב ובא.
מפגש הבוקר: הילדים נכנסו למפגש אחד אחד, כשהם מתמסרים איתי בכדור. תרגלנו תפיסה נכונה של כדור וגם זריקה נכונה, ונהננו מכך מאוד!
התחלנו את המפגש בשירה של כמה שירי בוקר שאנו מכירים, ואז תליתי מספרים על גבי לוח השמות: 2, 3, 4, 5. עברנו שם שם, ובדקנו כמה אותיות יש בשמות הילדים, ולפי זה מיקמנו את השמות בעמודה המתאימה. זה גרם לילדים להתרכז בשמות שלנו, לתרגל ספירה ומנייה, ולזהות את המספרים האמורים.
בזמן החצר: מירב עבדה עם הילדים על מוטוריקה עדינה, כהם הדביקו פיסות נייר כסופות על גבי בריסטול גזור כשופר. בינתיים בגן עבדתי עם כמה ילדים על המשחק החשבוני.
מפגש הצהרים : שוב נכנסו הילדים למפגש כשהם מתמסרים איתי בכדור.
לאחר מכן רשמתי על גבי לוח מחיק את שמי שלי, והראיתי אותו לילדים. חלק מן הילדים מכירים אותו כתוב עוד מהשנה שעברה, ומייד זיהו אותו. הם שאלו אותי מדוע רשמתי את שמי, והסברתי שבמפגש הבוקר ספרנו את כמות האותיות בשמם שלהם, וחשבתי שאולי ירצו לבדוק כמה אותיות בשמי.
זה שעשע אותם מאוד, והילדים מיהרו לצעוק שבשמי 3 אותיות.
מירב שיתפה איתם פעולה, ורשמה את שמי על גבי כרטיס דומה לזה של הילדים, וכך הוסף שמי ללוח השמות.
לאחר מכן שרנו כמה שירים אהובים, וכן ערכנו את ההצגה של השיר "מתנה לראש השנה".
סיימנו את המפגש בקריאת ספר יפה בשם "כשהכריש והדג נפגשו לראשונה" אותו כתב גלעד שליט.
ניצלתי את ההזדמנות לספר לילדים מעט על גלעד שליט.
קראנו לאט את הספור, הבטנו בתמונות, הילדים העלו השערות לגבי המשך הספור בכל פעם, שוחחנו על הבעות הפנים של הדג והכריש בתמונות ונהננו מהספר עד תומו.
תודה לאיתי דבי שהביא עימו את הספר להנאת כולנו!!

יום ג – מפגשון הבוקר : התחלנו את הבוקר בכך שסיפרתי לילדים על חוויותיי עם ילדיי אתמול אחה"צ. הם שמחו לשתף אותי גם כן בחוויות שלהם, ומה שהצחיק אותנו היה שרבים מאיתנו אכלו אתמול פיצה בערב! המשכנו כמובן באוריינות השמות (בדקנו מי הגיע לגן), בחרנו תורני בוקר, ובכך הסתיים לו סבב נוסף של תורני הבוקר, וביום שישי נתחיל סבב חדש. כל ילדי הגן היו תורנים פעמיים כבר, וביום שישי מתחילים לבחור שוב.
מפגש הבוקר: וואו! היום משום מה המפגש נמשך יותר משעה, וכששמתי לכך לב, ממש הופעתי! כנראה היה לנו ממש כיף, ולא שמנו לב לזמן שעבר. אז מה עשינו?
נכנסנו למפגש כשכל אחד לוקח את שמו, ומדביק אותו מתחת למספר המתאר את כמות האותיות שבשמו. הילדים יכלו להעזר בחברים וכמובן גם בי, ועודדתי אותם לבקש (וגם לקבל) עזרה.
לאחר מכן בדקנו במליאה איך נראה הלוח, ואם צריך לתקן משהו. בהזדמנות זו שוב עברנו על שמות הילדים, והיינו ערניים לכמות האותיות בשמות החברים. כמובן שהילדים לא ויתרו לי, ובדקנו כמה אותיות בשמי, והדבקנו את הכרטיס במקום הנכון.
המשכנו בהתמסרות בכדור בישיבה, וסיימנו את הפתיחה הארוכה של המפגש בקפיצות על רגל אחת וגם בשתי רגליים ביחד- והיה ממש כיף ומשמח! השמחה והצחוקים היו רבים מאוד, וטוב שכך!
לאחר התרגול הגופני שהועיל לכולנו, שרנו שירי בוקר ושירי חג, והמשכנו בשיחה על יום הכיפורים שיתחיל מחר: שוחחנו על הצום, על כך שלא יסעו רכבים על הכביש, וסייגתי זאת בכך שהסברתי שרכבי חרום עלולים לנסוע, ולכן צריך להזהר כשרוכבים על האופנים על הכביש. רכבי החרום אליהם התייחסנו היו כמובן: האמבולנס, הכבאית ורכב המשטרה. תיארנו ביחד ונתנו דוגמאות מה התפקיד של כל אחד מאותם רכבים. כמובן ששוחחנו שוב על בקשת הסליחה החשובה כל כך ביום זה.
בסיום המפגש הילדים פגשו בחיפי, ולמרות שהצעתי להם בשלב זה לאסוף את הכסאות ולצאת החוצה לחצר, הם לא הסכימו עד אשר יוכבד הגיעה לשיר להם את השיר האהוב ...
בזמן החצר: המשכתי לשבת עם ילדים על המבדק החשבוני. לאחר שאעבוד עם כל הילדים באופן פרטני, אני מתכוונת להביא את המשחק הזה למליאה, ולשחק בו ביחד, כדי שכולנו ביחד נוכל להנות ממנו, וכמובן גם ללמוד. כפי שאתם רואים, אנו עוסקים כל יום וכל היום בצורות שונות ומשונות בחשבון ובאוריינות, אני מקפידה לחשוף לכך את הילדים בדרכים מגוונות.
אשמח לדעת שאתם ממשיכים בכך בבית, ומנצלים אפילו דבר פשוט כמו עליה הביתה במעלית כדי ללמוד את שמות המספרים, את סדר עקיבותם והשוואת כמויות למספרים.
הכל כמובן הוא לתועלת הילדים.
מפגש הצהרים : התחלנו עם שירים אהובים: ימות השבוע (+הצגה), "לשנה טובה תכתבו ותחתמו", "ברוגז-שולם".
לאחר מכן ישבנו על הרצפה והכנו ביחד את "עץ הסליחות" אותו אני מקווה שקיבלתם היום הביתה לפני שיצאתם לחופשת החג.
הילדים צבעו וקישטו גליל נייר טואלט, אותו דאגתי מראש לחתוך בשני צדדיו, ולאחר מכן השחילו בחתכים את הלוחית "____ (שם הילד) מבקש סליחה". עץ זה היה עליהם לתת לכם כדי לבקש סליחה ...
ההשחלה אינה פשוטה ואינה קלה כלל, והתעקשתי עם כל הילדים שיעשו זאת לבד. לא קיבלתי משפטים כגון: "קשה לי" או "אני לא מצליח". המשכתי בעקשנות עם המוטו: "מי שמנסה בסוף מצליח", ואכן כך קרה. סייעתי כמובן למי שהזדקק לכך, והדגמתי למי שהיה צריך, אבל אז הוצאתי את הכרטיס החוצה, ונתתי לאותו הילד לנסות שוב לבד. תרגול פשוט של מוטוריקה עדינה ...

יום ד – יום הכיפורים

יום ה – יום הכיפורים



מאחלת לכולכם חתימה טובה וצום קל (למי שצם). מחכה לראות את הילדים ביום שישי, אז נקיים את טקס קבלת השבת עם הורי השבת: אריאל ומעין.