יום א–מפגשון: התחלנו בוקר יפה שוב לאחר חצי שבוע בבית עם שגרה נהדרת:
ראשית - שמחנו לקבל את ילדי הצהרון, דן וגאיה, איתנו לכל היום!
שנית – בירכנו את המדינה בברכת "בוקר טוב" וגם "חג שמח", כשאנו משיימים מקומות שונים במדינה, ולומדים להכירם. איזה יופי לראות שישנם ילדים שכבר מזהים ואומרים ביחד איתי! (ותענוג לראות שהילדים מן השנה שעברה לא שכחו כלום!!).
כמובן בחרנו תורני בוקר, בדקנו מי נמצא ומי חסר, וחישבנו ביחד, ונהננו משפע חומרי מיחזור נפלאים שקיבלנו לגן!
נטע סיפרה לנו מחוויות החופשה המשפחתית שלה: המשפחה טיילה עם חברים בגני חוגה בבית שאן (מייד בדקנו במפה היכן נמצא המקום ביחס להוד השרון) וכן ערכו טיול ג'יפים בנחל תבור! איזה יופי!
מפגש הבוקר:למפגש הבוקר נכנסו הילדים בקפיצה על רגל אחת, לקחו את שמם מלוח השמות, וישבו.
כמובן השמות הוחזרו לפי החלוקה ל"בנים" ול"בנות" לפי שיר צבעי החולצות (כך אנו ממשיכים להכיר את הצבעים, להיות מודעים אליהם, ולשיים אותם).
המשכנו עם שירי בוקר, אותם הציגו הילדים בכישרון רב ובשירה אדירה! שוב נדרשו הילדים לזהות את השירים לפי צליל או שניים שהשמעתי להם, ושוב הם הוכיחו שהגיעו הבוקר לגן עם "אוזניים מחודדות" ...
לאחר מכן שוחחנו על החג הקרב הלא הוא שמחת תורה, שוחחנו על מהותו ועל הדגל הסימלי, וסיימנו מפגש נהדר כשכמה ילדים הוזמנו בזוגות (בן ובת) לברך על ארבעת המינים!
זמן חצר ויצירה:הילדים קישטו דגלי שמחת תורה שמירב, אילנה ובלה הכינו בכישרון!
להנאתכם המשפחתית.
מפגש הצהרים:התחלנו עם עדכון התאריך העברי, שלא עודכן מאז יום ג הקודם, המשכנו בקריאת ספור מקסים מאת לוין קיפניס: "סכך לסוכה", וסיימנו עם לוח ימות השבוע.
יום ב–מפגשון: שמחנו בחומרי המיחזור, בחרנו תורני בוקר, מעט שוחחנו, כמנהגנו מידי בוקר, וכבר הגיעה המורה למוסיקה, כדי להעביר שעור לילדים.
מפגש הבוקר:לאחר ארוחת הבוקר נכנסו הילדים למפגש ברגליים צמודות, לקחו את שמם, ולאחר מכן החזירו אותו עם שיר צבעי החולצות.
עדכנו את התאריך העברי הנכון להיום, בירכנו את מפת המדינה בברכת "בוקר טוב", שרנו שירי בוקר, ו ... יצאנו לטיול מיחזורנהדר!
זמן חצר ויצירה:היום ישבתי עם הילדים בקבוצות קטנטנות (2-4 ילדים) לעבודה אוריינית ראשונה:
הילדים קיבלו ממני דף ובו 6 עיגולים ממוספרים מ- 1 ועד 6. ראשית בדקתי מי מזהה את הספרות ומי לא, וכמובן עברנו את המספרים ביחד.
חילקתי בנוסף גם דף עם 6 מדבקות בנושא סוכות ושמחת תורה, ואת המדבקות הדביקו הילדים לפי בקשתי על גבי המספרים השונים. הילדים שמכירים ומזהים את הספרות עזרו לאלה שעדיין לא.
עבודה זו תוייקה בקלסרים.
אני מזכירה ומבקשת שלא לקחת את הקלסרים הביתה, וכמובן לדאוג שלכל ילד יהיה קלסר משלו במגירה. אתם מוזמנים להנות מפעילויות הילדים בקלסרים, אבל בבקשה להשאירם במגירה.
מפגש הצהרים: התחלנו עם שירים לבקשת הילדים, והמשכנו בקריאת ספור מקסים מאת רינת הופר, שגם כתבה וגם ציירה: "איילת מטיילת".
יום א–מפגשון: בוקר יפה עם שגרת בוקר מוכרת ואהובה, שמרגיעה מאוד את הילדים, ומכניסה אותם מהר מאוד לסדר היום ולהנאה המחכה לכולנו ביחד:
שוחחנו קצת על החוויות של הילדים מראש השנה ומהשבת, לכבוד השנה החדשה וכל נושא הדבש השמעתי לילדים את הפתיח לתוכנית הישנה, שאולי מוכרת לכם מילדותכם: "בזיק ויויו" - http://www.youtube.com/watch?v=Z2JIxVhgXnc
בהמשך בזמן ארוחת הבוקר הראיתי להם את הקליפ ב DVD של הגן! היתה שמחה גדולה, וכצפוי הילדים אהבו מאוד את הסרטון ואת השיר במיוחד.
המשכנו עם בחירת תורני הבוקר, הספירה עד 20, לוח השמות. בלוח השמות לא רק בדקנו מי נמצא ומי חסר, אלא היום ניסינו לחשב ביחד, כמה ילדים בגן.
מפגש הבוקר:לאחר ארוחת הבוקר ובדיקת קערות הסלט, הוזמנו הילדים להכנס למפגש בקפיצה על רגל אחת (תענוג לראות את הילדים שקיבלו בטחון בעצמם, והתחילו לנסות ולקפוץ לבד! גם אם זה לא מצליח, הם קיבלו המון עידוד, וכמובן את המשפט המפורסם: "מי שמנסה – בסוף מצליח"). הם לקחו את שמם מלוח השמות והפעם גם "פרצוף מצב רוח" המתאר את הרגשתם: היו פרצופים מחייכים, שלשמחתי מרבית הילדים לקחו אותם, היו עצובים (אף לא אחד לקח!!) והיו פרצופים רציניים, שכמה ילדים בחרו בהם (פרצוף רציני אצלנו מספר שהילד אינו שמח אבל גם אינו עצוב – שוחחנו על כך בשעת המפגשון).
את השם ואת הפרצוף הם החזירו לאחר שבדקנו מי לקח איזה פרצוף עם שיר צבעי החולצות! זו הזדמנות מהנה מאוד ללמוד את שמות הצבעים, כאשר הילדים בודקים את צבעי החולצות שלהם, ובכל פעם אני מזמינה ילדים שלבושים בצבע מסויים לקום ולהחזיר לפי ההפרדה של "בנים" ו"בנות" ללוח השמות.
היה מהנה מאוד!
המשכנו עם שירי בוקר, והיום למדנו שיר בוקר חדש, שמפעיל את כל הגוף: אנו אומרים במהלכו "שלום" עם הידיים, עם הכתפיים, עם הברכיים ועם הרגליים.
לאחר מכן שוחחנו על משמעות המילה "סליחה" בהקשר יום הכיפורים הקרב ובא, וניסינו לברר מהי הסליחה, כיצד מבקשים אותה – ומדוע.
שוחחנו על השופר, שביום הכיפורים חותם את תקופת הסליחות, ומסמל את "סגירת שערי השמים".
האזנו לשיר על השופר, והשתמשנו בגלילי נייר הטואלט שאתם מביאים בנאמנות רבה (ותודה על כך!!) שמילאו את תפקיד השופר במהלכו.
סיימנו בקריאת ספור מאת דבורה עומר: "סליחה שבלב", שמספר על ילד שגם כשהוא מבקש סליחה לקראת יום הכיפורים, הוא אינו מתכוון לכך במעשיו ובהתנהגותו, ולכן אינו מבין מדוע האנשים אינם סולחים לו.
זמן חצר ויצירה: המשכנו עם הרימון אותו צבעו הילדים לפני היציאה לחופשת ראש השנה, והילדים היום הדביקו מדבקות, שהחליפו את גרעיני הרימון. להנאתכם תלויה יצירתם על גבי לוח בגן.
מפגש הצהרים: התחלנו עם השיר "שלום לכם" מתוך התוכנית "פרפר נחמד", ועדכנו את התאריך העברי של היום.
בדקנו על גבי לוח ימות השבוע איזה יום היום, איזה יום היה אתמול ואיזה יום יהיה מחר. כ
מובן זכינו לביקורו של שמשון הדביבון, שקיבל שפעם נשיקות וחיבוקים מהילדים, וסיימנו בקריאת חוויות השבת של רון שבילה בפארק פרס בחולון ושל אוהדשחגג השבוע יום הולדת 3 בבית!!
יום ב–מפגשון:שגרת בוקר שהתחילה עם שפע חומרי מיחזור נפלאים ששלחתם עם הילדים!!!
בקבוקים וגלילי נייר טואלט! ממש נפלא!! תודה לכולם!
המפגשון היה קצר מאחר ובשעה 9:00 התחיל חוג המוסיקה.
מפגש הבוקר:לאחר חוג המוסיקה ישבו הילדים לארוחת הבוקר, ולמפגש עצמו נכנסו כרגיל בקפיצות על רגל אחת, לקיחת השם מלוח השמות וכן פרצוף מצב-רוח. השם והפרצוף חזרו למקום עם שיר צבעי החולצות.
בדקנו את התאריך העברי, מנינו כמה שווה ה בחודש תשרי (=התאריך של היום) במספרים (ה=5), וכמובן בדקנו מי נמצא ומי חסר.
המשכנו עם שירי בוקר, שחלקם היו חדשים וחלקם מוכרים, וכמובן חזרנו לנושא יום הכיפורים ושרנו שני שירים: האחד על השופר, אותו שרנו גם אתמול, והשני שנקרא "ברוגז-שולם".
זמן חצר ויצירה: היום קיבלו הילדים ציור של תפוח, שחולק ל- 3 חלקים. היה עליהם לצבוע בגואש כל חלק בצבע אחר מצבעי התפוח: אדום, ירוק וצהוב. היה צריך להקפיד על ההפרדה בין הצבעים, לדעת לקבל הוראות מילוליות ללא הדגמה מוקדמת וכמובן להקפיד עד כמה שניתן שלא לצאת מהקוים. מחר נמשיך עם היצירה, והילדים יגזרו את התפוח (מיומנות מוטורית עדינה אותה נתרגל המון במהלך השנה כולה).
מפגש הצהרים: התחלנו עם 2 שירים חמודים: האחד מתוך התוכנית "פרפר נחמד" אותו הכרנו אתמול: "שלום לכם", והשני (גם כן מאותה התוכנית) "פרפר נחמד", שבעזרתו למדנו כיצד נוכל ליצור בעזרת ידינו וגופנו בכלל פרפר!!
המשכנו עם חברה שהיתה מוכרת לילדים מן השנה שעברה, ושבאה לספר בשיר את ספורה: החיפושית חיפי, שאוהבת להתחפש לחיפושית יוכבד...
סיימנו כמובן עם לוח ימות השבוע ועם שמשון הדביבון...
יום ג-מפגשון:שגרת בוקר ... היה מקסים לראות את שפע חומרי המיחזור שהביאו הילדים לגן! שמחתי בהם כמו באוצרות יקרי ערך!!
מפגש הבוקר:ממש לאחר שנכנסו הילדים למפגש בקפיצה על רגל אחת ולקחו את שמם מלוח השמות, עשתה לנו אילנה הפתעה, והביאה לגן איש נחמד, שבא להראות לילדים שופר וגם לתקוע בו, וקצת לספר לנו ממנהגי החג! היה נפלא! הילדים התרשמו מאוד...
לאחר לכתו החזירו הילדים את שמם ללוח השמות לפי החלוקה ל"בנים" ול"בנות" עם שיר צבעי החולצות.
שרנו שירי בוקר, שהיום נוספו להם שניים חדשים, שסייעו לנו לתרגל מעט את גופנו, גם בישיבה וגם בעמידה.
אחד השירים היה על ציפורים, שבאות לניר כדי לחפש את מזונן: תולעים, זרעונים וגרעינים, ובזכותו למדנו את הפירוש למילה "ניר".
המשכנו עם שירי חג, וסיימנו בהצגה שהכנתי לילדים על "גברת מריבה" (מאת מירב האוסמן). ההצגה הומחזה בעזרת בובות מפינת המשפחה, המוכרות יפה לילדים, בעיקר מאחר ושתיים מהן כיהנו בתפקיד הורי השבת בקבלת השבת הראשונה בגן: "דורה" ו"יהושע הפרוע" ...
הילדים אהבו כל כך את ההצגה, שביקשו ממני לחזור עליה!
הילדים יצאו לחצר, כשהם מבטיחים שאם ימצאו שם את "גברת מריבה", הם מייד יקראו לי כדי שננעל אותה בשירותים ... שלא תפריע ותקלקל את החברויות בין הילדים ...
זמן חצר ויצירה: היום גזרו הילדים את התפוחים שצבעו אתמול בשלושה צבעים.
תרגלנו את הפעולה המוטורית החשובה והשימושית הזו של הגזירה, ונרבה להשתמש בה במהלך השנה.
להנאתכם תוכלו לראות את יצירות הילדים על גבי לוחות הגן!
מפגש הצהרים: התחלנו עם השירים מתוך "פרפר נחמד", המשכנו עם לוח ימות השבוע, וכמובן פגשנו בשמשון הדביבון, שהיום בא לברך את הילדים ביחד עם חיפי החיפושית (זו שאוהבת להתחפש לחיפושית יוכבד!).
יום ד–מפגשון: תוך כדי שגרת הבוקר שלנו עלה נושא המים: בעצם שוחחנו על כך שנראו מספר טיפות גשם על גבי הרכבים שחנו בחוץ במהלך הלילה, ומשם הגענו לשיחה על הסתיו הקרב ובא, על הגשם שיבוא איתו, מדוע הוא נחוץ כל כך, ומה אנחנו יכולים לעשות כדי לעזור בחיסכון.
היתה זו כמובן הזדמנות נהדרת למצוא את הכנרת במפת המדינה, להתרשם מגודלה, ולהכירה באופן כללי.
מלבד נושא חשוב זה שמחנו שוב בשפע חומרי המיחזור שקיבלנו, ומחר כבר ניקח את כולם לפחי המיחזור המתאימים!
מפגש הבוקר:הילדים כמובן נכנסו למפגש כשהם קופצים על רגל אחת ולוקחים את פרצוף מצב הרוח איתו הם מזדהים ואת שמם. איזה יופי לראות שמרבית הילדים מזהים כבר את שמות חבריהם ולא רק את שמם שלהם!
כל הכבודה הוחזרה בעזרת שיר צבעי החולצות!
המשכנו עם שירי הבוקר, שהיו ממש הצלחה לשמה היום, ותרגלנו את גופנו באותה ההזדמנות.
המשכנו וסיימנו ברוח יום הכיפורים, כשההצגה על "גברת מריבה" היתה כמובן חלק מהמפגש,
וזכתה – כמו אתמול – להצלחה רבה!
זמן חצר ויצירה: המשכנו עם גזירת התפוח שנצבע בגואש בשלושה צבעים.
מפגש הצהרים: אוהד הביא לגן ספר מקסים, אותו קראנו מייד לאחר העיסוק האהוב בלוח ימות השבוע!
מדובר בספר: "איתמר פוגש ארנב" מאת דוד גרוסמן.
יום ה–מפגשון: התחלנו בוקר יפה וזריז עם שגרת בוקר מלאה, והתארגנו מהר לארוחת בוקר מוקדמת.
בשעה 9:15 הסתדרו הילדים זוגות-זוגות בתוך הגן, כאשר הבנים חבושים בכיפות ששלחתם עבורם מהבית (ומי ששכח – לא נורא בכלל!), ויצאנו ביחד עם פחי המיחזור לכיוון בית הכנסת של התימנים הקרוב לגן (בסביבות רחוב כנרת).
הילדים חוו שם חוויה נהדרת, כאשר הגבאי, מרדכי, הסביר לילדים באהבה ובמומחיות על כל מה שיש בתוך בית הכנסת, דיקלם כמה פסוקים וברכות ואפילו תקע בשופר! לאחר מכן איפשר לכל ילד לגעת בספר התורה בתוך ארון הקודש, ולא יצאנו משם לפני שמרדכי ברך את כולנו בשפע ברכות!
משם יצאנו לכיוון מרכז מיחזור שהיה ממש בסמוך, הכרנו את כלוב הבקבוקים, והילדים אפילו זרקו לתוכו את הבקבוקים שאספנו, ואת "הצפרדע" שלתוכה זורקים ניירות, וחזרנו לגן.
מפגש הבוקר:מייד כשחזרנו לגן נשלחו הילדים לשירותים, ואז חזרו לשבת במפגש. כל אחד קיבל את בקבוק המים שלו, ושתה לפחות מחצית מהכמות שהיתה בו! התעקשתי על כך מאוד! חזרנו צמאים, והיה חשוב לשתות הרבה.
סיימנו בוקר עמוס ויפה בקריאת ספר שבחרו הילדים: "הבית של יעל" מאת מרים רות.
זמן חצר ויצירה: לחצר יצאנו שמחים לשחק, וסיימנו בשעה טובה את עבודת היצירה של התפוח!
מפגש הצהרים: התחלנו עם שירים שמחים שהילדים אוהבים, שוחחנו קצת על יום כיפור שמגיע כבר מחר, וקראנו ביחד את "דירה להשכיר" מאת לאה גולדברג!
מאחר והילדים מן השנה שעברה מכירים היטב את הספור הזה (הצגנו אותו במסיבת הסיום!!), הם שמחו באופן ספונטני לגמרי לקום ולהציגו בפני כולם שוב! היה מקסים!
מחר ערב יום הכיפורים – הגן יהיה סגור!
נפגש ביום ראשון בבוקר!
גמר חתימה טובה לכולכם!
אנא שלבו בשולחן היצירה שוודאי יש בביתכם
(ואם אין – איזו הזדמנות נפלאה היא זו להכין אחד כזה עבורם!)
עבור הילדים דפי עיתון צבעוניים ומספרים!
חשוב מאוד לאפשר לילדים הזדמנות לגזור ולגזור, לשפר מיומנות חשובה זו, שמשפיעה רבות על מיומנויות מוטוריות עדינות אחרות, שבהמשך יסייעו להם בשנות בית הספר.
הקפידו איתם על גזירה כשהאגודל מופנה כלפי מעלה, והיד השנייה, אשר אינה גוזרת, מחזיקה בדף ועוזרת בתהליך הגזירה!
שאלתי את הילדים איזה שיר ירצו שאשלח לכם את מילותיו,
וכמעט פה אחד הוחלט על השיר "הכלבלב"!
להלן להנאתכם ביחד עם הילדים:
כלב קטן מתוך מלונה
נבח על איתן שדרך בגינה
הב הב הוא נבח
הב הב "לך מכאן!"
"אני הכלבלב שומר על הגן!"
השיר חוזר על עצמו 3 פעמים ומלווה בתנועות. מקווה שהילדים יסכימו להציגו עבורכם בבית!
המשכנו עם בחירת תורני הבוקר, כשאנו מקפידים לשים לב מי היו עד כה התורנים, ולא לבחור בהם. באופן זה יהיו כל הילדים בגן תורני בוקר, ורק אז נתחיל בסבב חדש, שבו כמובן נתחיל את התהליך מחדש.
ספרנו עד 20 לפני שבחרנו, כשאנו מאצבעים את הספירה.
בדקנו על גבי לוח השמות מי נמצא ומי חסר, ולצערנו הרב הדבקנו בתחתית הלוח את שמות החסרים.
עדכנו את התאריך העברי הנכון להיום, וגם בדקנו באיזה יום יתחיל החודש החדש, ועימו השנה החדשה!
עסקנו גם בלוח ימות השבוע, כשאנו שרים ביחד את שיר ימות השבוע המוכר מערוץ "הופ", ומתעדכנים איזה יום היום, איזה יום היה אתמול, ואיזה יום יהיה מחר.
מפגש הבוקר:לאחר ארוחת הבוקר הזמנתי את הילדים להכנס למפגש בקפיצות על רגל אחת.
אין ספק שלרבים מהילדים פעולה זו קשה מאוד, אולם לאט לאט הם ילמדו אותה, יתרגלו אותה ויצליחו כמובן.
היתה זו הזדמנות נהדרת להכיר לילדים את המשפט האהוב עלי: "מי שמנסה – בסוף מצליח!!".
הילדים קפצו על רגל אחת לכיוון לוח השמות, מצאו את שמם (ומי שלא זיהה – קיבל כמובן את עזרתי וגם הבוגרים מן השנה שעברה שמחו מאוד לעזור לכל מי שיכלו לעזור לו), וישבו במקומם במפגש.
לאחר מכן הזמנתי את הילדים להחזיר את שמם ללוח על פי החלוקה שעימה התחלנו את השנה: לבנים ולבנות.
המשכנו עם שמשון הדביבון, שבא לאחל בוקר טוב לילדים, עם שירי בוקר עליזים, אותם כבר הכרנו בשבוע שעבר, ואז מייד עברנו לנושא ראש השנה:
עוד ביום שישי התחלנו לשוחח על ראש השנה, על סימני החג ועל המאכלים המיוחדים.
המשכנו היום בכך במפגש: נזכרנו במאכלים המיוחדים: הרימון (מלך הפירות בעל הכתר) ותכולתו, התפוח בדבש, ראש הדג (שנהיה לראש ולא לזנב...).
שוחחנו על כרטיס הברכה, על השופר ועל שערי השמים שנפתחים בהישמע התקיעה ביום החג, וגם חשבנו ביחד על רעיונות לברכות לקראת החג, אותן ניישם כבר מחר!
סיימנו עם יצירה מקסימה ומיוחדת מאת המלחין שטראוס, אותה הכרנו כבר ביום שישי: "וואלס הקיסר", ובעזרתה ברכנו ברכות לשנה החדשה, וגם המחשנו את היצירה עצמה ואת מקצבה הברור מאוד באמצעות תיפוף על הגוף, כשאנו משתמשים בגופנו כדי להרגיש את המנגינה המתגברת או הנחלשת. אין ספק שיצירה זו הפכה כבר ביום שישי ללהיט!
זמן חצר ויצירה: בזמן החצר הוזמנו הילדים לצבוע יונה שנגזרה עבורם מראש על ידי מירב מבריסטול לבן בצבעי פנדה. לאחר הצביעה הוסיפו לה מדבקה עגולה, שמשמשת בתפקיד העין. במקביל צבעו הילדים דף נייר משני צידיו, ובאורח פלא הפך דף זה לכנפיה של היונה. מחר נוסיף ליונה מיוחדת זו את הברכה האישית של הילדים לשנה החדשה!
מפגש הצהרים: במפגש הצהרים התחלנו עם שירים לכבוד ראש השנה, כשאנו משתמשים בתנועות הידיים והגוף על מנת לתרגל מוטוריקה גסה באופן כללי, ובייחוד את חגורת הכתפיים. תנועות אלו מוסיפות המון עניין אצל הילדים לגבי השירים, וכמובן מהנות מאוד!
סיימנו בקריאת ספור, שהיינו אמורים לקרוא ביום שישי בקבלת השבת, אולם לא הספקנו. מאחר והילדים התאכזבו, הבטחתי להם שאקרא אותו היום, והרי הבטחות צריך לקיים ... שם הספר:
"מעשה בחלה עגולה ומופלאה" מאת ענת אומנסקי.
יום ב–מפגשון: התחלנו מפגשון מרגש במיוחד עם ... המטאטא, היעה והמברשת ... אינכם יכולים לתאר לעצמכם עד כמה פריטים אלו עוררו התרגשות עזה, ועד כמה קינאו הילדים באלה ש"זכו" לנקות לפני המפגשון... אין ספק שנתחיל לרשום מי מכהן בתפקיד זה, על מנת שאהיה בטוחה שכולם קיבלו את הכבוד...
המשכנו בשמחה אחרת: כמה ילדים הביאו פריטי מיחזור, דבר שהיה נפלא! הילדים כבר הכירו את פח מיחזור הניירות האדום שלנו וכן את פח מיחזור הבקבוקים (=הפלסטיק) שלנו, ולתוכם השלכנו לאחר בדיקה מדוקדקת את גלילי נייר הטואלט, את הבקבוקים ואת אריזת הביצים! כל הכבוד ותודה על שיתוף הפעולה!
אנא המשיכו לעשות זאת!!
שגרת בוקר מקוצרת מעט בשל חוג המוסיקה שהתחיל בשעה 9:00 בבוקר, אבל הספקנו עוד לבחור תורני בוקר, ולספור עד 20, וכן לעדכן את התאריך העברי.
מפגש הבוקר:לאחר ארוחת הבוקר שהגיעה מייד אחרי חוג המוסיקה הוזמנו הילדים להכנס למפגש בקפיצות על רגל אחת. שמחתי כל כך לגלות שהיום כל הילדים כולם התרגשו לנסות לפחות לקפוץ בעצמם, ולא הייתי צריכה לשדל אף ילד! מחאנו לכולם כפיים, שמחנו בשמחת המצליחים, ועודדנו את אלה שלא כל כך הצליחו, ושיננתי ללא הרף את המשפט שמוכיח עצמו בכל פעם מחדש: "מי שמנסה – בסוף מצליח!".
הילדים לקחו את שמותיהם מלוח השמות, ולאחר מכן החזירו אותם לפי החלוקה ל"בנים" ול"בנות".
בדקנו באותה ההזדמנות מי נמצא ומי חסר, והתחלנו עם שירי בוקר.
לאחר שירי הבוקר נתתי לילדים למשש רימון שלם, לבדוק את ה"כתר" שלו, לנסות להריחו ולהתרשם ממנו. מייד לאחר מכן הראיתי להם קערה מלאה בגרגירי רימון עסיסיים, ושוחחנו עליהם.
לא תאמינו, אבל כל הילדים טעמו גרעיני רימון מלא הכפית, ואף ביקשו שוב! כאשר אזלו הגרגרים מהקערה, הבטחתי שמחר בארוחת הבוקר יקבלו עוד ... איזו שמחה!
סיימנו מפגש נפלא עם שירי ראש השנה, ושוחחנו על השנה שמסתיימת, ושתתחיל מחדש בחודש תשרי.
זמן חצר ויצירה: המשכנו וגם סיימנו להכין את הציפורים היפות, והילדים סיפרו לי איזו ברכה לכבוד השנה החדשה – ולכבודכם – אכתוב על הציפור, וכמובן תוכלו לראות את היצירה הראשונה היפה שלהם תלויה בגן להנאת כולנו!
מפגש הצהרים: התחלנו עם לוח ימות השבוע, המשכנו עם שמשון הדביבון, וסיימנו בקריאת ספור מקסים: "ליאת מקבלת את פני השנה החדשה" מאת ענת אומנסקי.
יום ג-מפגשון: התחלנו בוקר מקסים נוסף עם השגרה המוכרת והאהובה, אליה התרגלו הילדים מהר כל כך. היה נפלא לראות את כל הילדים רגועים, משתתפים, מביעים עניין ויודעים בדיוק מה מצפה להם.
מפגש הבוקר:בזמן ארוחת הבוקר, כמובטח, חילקתי לילדים כף מלאה בגרעיני רימון, שנאכלו כולם בשמחה רבה! למפגש נכנסו הילדים – שוב כרגיל – בקפיצות על רגל אחת ובלקיחת שמם מלוח השמות.
מייד אחר כך חילקתי להם את שארית הרימון וכמובן גם טעמנו תפוח בדבש (וגם תפוח בנפרד ודבש בנפרד). אילנה הכינה לנו חלת דבש אמיתית, ושמחתי לראות שהיו ילדים שהסכימו לטעום!
המשכנו עם שירי בוקר ושירי חג, אותם הצגנו, וסיימנו בהכנת עוגת דבש!
זמן חצר ויצירה: היום צבעו הילדים רימון עשוי בריסטול שנגזר מראש בצבע גואש אדום, ונמשיך להכינו ביום ראשון לאחר החזרה מחופשת החג.
מפגש הצהרים: התחלנו עם לוח ימות השבוע, ובדקנו איזה יום היום, איזה יום היה אתמול ואיזה יהיה מחר, המרנו את שמות ימי השבוע לאותיות (למשל: יום ראשון = יום א). פגשנו בשמשון הדביבון, וסיימנו בקריאת ספור:
"הבלון הכחול" מאת נורית יובל שגם כתבה וגם ציירה.
יום ד–ראש השנה
יום ה–ראש השנה
אנא שילחו את הילדים לגן כשהם לבושים בבגדים שאין לכם בעיה שיתלכלכו.
אנו בגן ילדים, והילדים נוטים להתלכלך , וחבל יהיה אם דווקא בגדי החג היפים יהיו אלה ש"יסבלו" מהגואש שבאותו היום נבחר להיות חומר היצירה ...
חג שמח ומתוק לכולכם, ושנה מאושרת ובריאה ומהנה לכולכם!
יום ד–מפגשון: התחלנו שנה חדשה ויפה, ולאחר פרידתכם מהילדים, התאפשר לי לשבת איתם למפגשון ראשון ! גם הילדים שהיו עדיין טיפה עצובים, נרגעו בהדרגה, והתעניינו בנאמר ובמוצג, ועד סוף המפגשון לא היתה עין אחת דומעת! זה הזמן להודות לכולכם על שיתוף הפעולה בפרידות הבוקר, ואין ספק שלאט לאט תראו את השיפור ואת ההקלה בפרידה.
במפגשון הצגתי את עצמי,את הילדים שממשיכים איתנו מהשנה שעברה, שהפכו מייד לעוזרים האישיים שלי, וקיבלו ללא עוררין את התפקיד על עצמם (עוד תראו בהמשך!), וכמובן – את כל שאר הילדים החמודים.
כל ילד קיבל ליטוף אישי ומחמאה, ואין ספק שכבר בסוף המפגשון היה מעניין לראות שהם מתחילים לזהות האחד את השני בשמו! כל הכבוד!
הצגתי בפניהם את פח המיחזור האדום שלנו, שנועד לניירות בלבד ולמוצרים העשויים מנייר, ושמחתי כבר לראות
שעומר היה זריז וחרוץ, וכבר הביא שקית מלאה בגלילי נייר טואלט!
שמחנו בהם, ואת היפים שבהם מייד שמרנו בקופסה גדולה שהצגתי בפניהם (עוד נשתמש בהם רבות בהמשך השנה), ואת הפחות יפים זרקנו לפח המיחזור האדום, וכבר הדגמנו את השימוש בו.
הראיתי לילדים את לוח השמות, עברנו על שמות הילדים, וכל ילד שהראיתי את שמו וקראתי בשמו הרים יד ונופף לכולם, מה ששעשע את כולנו... שמחנו לראות שכ-ו-ל-ם הגיעו ליום הראשון בגן! גם שמנו לב להפרדה שנעשתה לקבוצת הבנים ולקבוצת הבנות, הפרדה שנעשה בה שימוש בהמשך.
בדקנו את לוח התוכן, והכרנו את המילה "שלום", שתברך אותם מידי בוקר, וראינו את המצוייר על גבי הלוח, שמראה את חלק מהפעילויות הצפויות לנו בגן.
בסוף המפגשון הראיתי לילדים את "קופסת ההפתעות של רות", שבמהלך השנה תפתיע עם חברים שונים ומיוחדים, כבר יצא ממנה החבר הראשון, שילווה אותנו רבות לפחות בתחילת השנה, הלא הוא שמשון הדביבון!
שמשון (=בובת כפפה רכה ונעימה) יצא החוצה, נופף לחברים החדשים, הלא הם הילדים, שהתרגשו מאוד לקראתו, וחזר לקופסה.
בסוף המפגשון הוזמנו הילדים לקום, לגשת לשירותים ולפנות לשולחנות הארוחה, שם יכלו למצוא את בקבוקי השתייה שלהם.
מפגש הבוקר:לאחר ארוחת הבוקר הוזמנו הילדים להכנס ולשבת במפגש לפי הכלל שילווה אותנו כל השנה:
הילדים שיושבים בשולחן שבו נראה כי אכלו מקערת הסלט הכי הרבה – קמים ראשונים! אלה שאכלו פחות, קמים שניים, ואלה שאכלו עוד פחות מזה – אחרונים ... (מניסיון, זה מדרבן את הילדים לאכול יותר ירקות!).
לאחר שהתמקמנו בכסאות המפגש, התחלנו עם שירי בוקר עליזים: חלקם מברכים בעלי חיים שונים בברכת "בוקר טוב", אחד מברך את השעונים השונים.
שרנו וגם הצגנו כל שיר עם תנועות מלוות, שמטרתן מעבר להנאה הנובעת מהן, היא התרגול המוטורי של חגורת הכתפיים. בין לבין לימדתי את הילדים דיקלום חביב על שני אורחים שהיו בעצם זוג יונים ... השתמשנו באצבע המורה של כל יד כדי להציג את הדיקלום.
סיימנו מפגש נהדר ושמח, כאשר כל הילדים מרוכזים בו ומשתתפים כל אחד לפי רצונו עם ספור קצר, שהפך מידי חביב על הילדים, וכבר סיפרתי להם, שמחר הם יציגו אותו בעצמם, מה שגרם להתרגשות רבה!
שם הספור: "השיר ואני הולכים לגן", מאת אריאלה סביר.
זמן חצר ויצירה: הילדים יצאו לחצר בהשגחתה של בלה, לאחר שצולמו על ידי מירב להפתעות של המשך הדרך (...), ובזמן המשחק המשותף למדו להכיר האחד את השני, ולשחק ביחד.
מפגש הצהרים:לאחר ארוחת הצהרים חילקה שחר וופלים (פרווה, מאחר ושחר אלרגית לחלב ולמוצריו!) לילדים על הספסלים בדשא, ולאחר ארגון הגן נכנסנו למפגש:
במפגש הצגתי לילדים את לוח ימות השבוע, ושרנו לפי שלטי ימות השבוע את השיר המוכר מערוץ "הופ", אותו שמחו הילדים לשיר ביחד איתי, ומייד לאחר מכן הדבקנו ליד הימים המתאימים את השלטים של "היום יום", "אתמול יום", "מחר יום". שלטי ימות השבוע מסודרים לפי סדר הימים, ולאט לאט יכירו הילדים את הכתוב בהם, את הסדר, ויהיו אלה שמסדרים בעצמם מידי בוקר את הלוח.
שמשון הדביבון יצא לברך כל אחד מהם עם חיבוק, ליטוף ונשיקה, ואין ספק שהוא קיבל בחזרה מהילדים המון אהבה ...
לאחר ששמשון חזר לתוך קופסת ההפתעות שלי, הראיתי לילדים את הכתרים של תורני הבוקר, וסיפרתי להם על התהליך שיקרה מחר בבוקר, במהלכו נספור עד 20 , גם כדי שהילדים יכירו את המספרים בשתי העשרות, וגם כדי לאפשר להם לחשוב בינתיים את מי יבחרו לתורני הבוקר.
ישנם שני כתרים, ולכן ייבחרו מידי יום שני ילדים בלבד. כך יתאפשר לכל ילד להיות תורן פעם בסבב, ולאחר מכן נציין את הסבב החדש, ונתחיל שוב... שמות הילדים ייכתבו על גבי לוח תורני הבוקר, אותו הכירו הילדים גם כן, תהליך אורייני, שבהמשך השנה הילדים ילמדו לזהות את שמם, ויוכלו לבדוק בעצמם מי היה תורן ומי לא, ולפי זה להחליט את מי לבחור לתורן באותו היום. אבל זה בהמשך ...
סיימנו מפגש נפלא ויום ראשון מקסים בקריאת ספור: "שפת הסימנים של נעה" מאת נירה הראל.
אקפיד בכל קריאת ספור עם הילדים על כמה דברים: הצגת שם הספר כמה פעמים, הצגת שם המחבר ושם המאייר. ישנה ישיבה מיוחדת לקריאת ספורים: 4 ילדים מכל צד עוברים לשבת על גבי השטיח כדי לאפשר להם לראות את הציורים בספר בנוחות. פעולה זו מלמדת אותם מהר מאוד את הספירה המוחשית עד 4, ובהמשך את החיבור של 4 ילדים מכל צד, עם ההבנה שהמספר הסופי של הילדים שנמצאים על השטיח הוא בעצם 8. גם זה יהיה בהמשך...
יום ה–מפגשון: בוקר מוצלח עוד יותר התחיל היום עם ילדים, שגן יובל כבר היה מוכר להם יותר (כמובן הילדודס החדשים יותר), הגננת היתה מוכרת יותר וגם החברים, ואין ספק שהיום ראינו שיפור עצום לעומת אתמול עם הילדים שהפרידה אתמול היתה קשה במיוחד.
ישבנו בזמן למפגשון, הילדים היו קשובים ורגועים, מחוייכים, ושמחו מאוד להפגין בפניי את ידיעותיהם לגבי היכרותם את שמות הילדים! כל הכבוד!
התחלנו מייד עם הצגה של שאר המרכיבים הנמצאים בגן ומקיפים אותם סביב:
הראיתי לילדים את בלוני יום ההולדת התלויים על הקיר, והסברתי להם שבהם כתובים שמותיהם, והמועד בהם חל יום הולדתם, ושהסדר של הבלונים הוא סדר מסיבות ימי ההולדת שהם יחגגו בגן!
שמנו לב, שבנוסף ללוח השמות, מופיעים שמותיהם על גבי כרטיסיות קטנות (ישמשו אותנו בהמשך) מתחת ללוח תורני הבוקר, וששם מופיעים שמות המשפחה שלהם!
בדקנו בלוח השמות את שמותיהם של הילדים, והילדים שמחו לקרוא בקול כי הם נוכחים!
לאט לאט הגיעו כולם, ושמחנו בנוכחות המלאה בגן!
עברנו מייד לטקס בחירת תורני הבוקר: למדנו לספור עד 20, כאשר אנו משתמשים באצבעותינו כדי לסמן ולהמחיש את המספרים. כלומר: כשאמרנו בקול את המספר "1", הראינו אצבע אחת, וכו'.
לאחר מכן הזכרתי להם כי ניתן לבחור רק שני ילדים לתפקיד, והראיתי להם שוב את לוח התורנים, שביום המתאים להיום, כלומר בריבוע של יום חמישי נרשום את שמותיהם של הילדים הנבחרים.
הילדים שנבחרו ראשונים באו לידי, קיבלו כתרים לראשם, ונשלחו למשימת עריכת השולחנות לקול שירת "לעבודה ולמלאכה"! בינתיים חזרנו ללוח התוכן, ובדקנו את הנמצא בו: גילינו שבעצם על גבי הלוח ישנם ... שירים!
התחלנו לשיר כל שיר בנפרד, זיהינו כמעט את כולם, ולאחר שתורני הבוקר סיימנו את משימתם, נשלחו הילדים לשירותים, וישבנו לאכול.
אנו מקפידים עם הילדים מידי ארוחה על נימוסי שולחן, על ישיבה זקופה ויציבה, על היכולת להמתין בסבלנות לסיום ברכות האוכל, ורק אז להתחיל בארוחה.
לאחר שכל הילדים סיימו לאכול את ארוחת הבוקר, באה שחרלעזור לי לסדר את הכסאות לקראת מפגש הבוקר (הילדים כבר מבינים ויודעים על הצורך להרחיקה מכל מוצר חלבי, והכריזו על עצמם כ"שומריה" הנאמנים...), ועומר חילק לילדים שוקולד "טובלרון" שהביא לחברים. כל ילד דאג לנגב את ידיו ואת פניו משאריות השוקולד החלבי, והילדים הוזמנו למפגש, לפי "כלל הסלט" שהסברתי אתמול.
מפגש הבוקר:את מפגש הבוקר התחלנו כרגיל בשירי בוקר עליזים, והיה נחמד לראות יותר ילדים שרים ומציגים אותם, מאחר וכבר זיהו אותם מאתמול!
כמובן דיקלמנו את הדיקלום החביב, וגם סיפרנו את הספור "השיר ואני הולכים לגן", כאשר היום ... הוזמנו בכל פעם 4 ילדים להציגו! (ובהזדמנות זו התחלנו לעבוד על ביטחון עצמי).
הבהרתי כי לצערנו לא נוכל לבחור בכל הילדים להצגה, מאחר וישנם רק ארבעה תפקידים, אבל לאחר ההצגה הראשונה, שהיתה מוצלחת מאוד, בחר כל שחקן ששיחק בילד אחר שישחק את התפקיד שלו, וחזרנו שוב על ההצגה! הילדים מבחינתם היו ממשיכים להציג שוב ושוב, אבל בשלב זה, הזמנתי את שמשון הדביבון לבוא ולברך את הילדים בברכת "בוקר טוב", וסיימנו מפגש. כבכל סיום מפגש, סידרו הילדים בעצמם את הכסאות עליהם ישבו בערימה אחת, כשהם מקפידים על אחיזה זהירה של הכסא, כאשר כל 4 רגליו מופנות כלפי מטה בלבד.
ארגון זה נועד גם ללמד את הילדים לסדר אחריהם טרם יציאתם לחצר, וגם לתרגל שוב את חגורת הכתפיים.
היה מקסים לראות את הזהירות הרבה שהילדים נוקטים, ואת הסדר המופתי. כל הכבוד!
מפגש הצהרים:התחלנו את המפגש בהצגת לוח התאריך העברי שלנו!
שוחחנו על חודשי השנה העברית, ושרנו ללא מוסיקה את שירה של נעמי שמר: "בתשרי נתן הדקל".
מנינו לאחר מכן את החודשים תוך כדי אצבוע, וראינו שישנם 12 חודשים.
הראיתי להם בלוח כי התאריך שהיה אתמול הוא כ"ב בחודש אלול, וכי חודש אלול הוא האחרון ברצף החודשים.
מייד הראיתי בהלה, ושאלתי אותם, מה יהיה עכשיו משנגמרים החודשים?
הילדים מיהרו להרגיעני, ואמרו שמתחילים אותם מחדש! כך הגענו למסקנה כי לאחר שחודש אלול יסתיים, יתחילו במקביל כמה דברים חדשים ומרגשים: שנה חדשה, חודש חדש וחג חדש! הלא הוא חג ראש השנה, המציין את תחילתה של השנה העברית החדשה.
עדכנו את לוח התאריך בתאריך הנכון להיום, שהוא: כ"ג בחודש אלול, וסיימנו את המפגש בהצהרה, כי נמשיך ונבדוק את התאריך מידי יום.
מחר, יום שישי, נקיים בגן את טקס קבלת השבת הראשון שלנו, אולם הפעם הראשונה לא תהיה בהשתתפות הילדים כהורי השבת. מחר תחכה להם הפתעה! שאלו אותם!!
מחר במפגש הבוקר נערוך חגיגה לקראת ראש השנה הקרב, ונשיר שירי חג, ולקראת סיום היום הקצר נקיים את טקס קבלת השבת, עליו לא נוותר כמובן, שיכלול את הברכות הנהוגות, ושירי שבת.